PALE – Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS u junu je bilo 138 170 nezaposlenih, što je za 2.646 lica ili dva odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, rekao je vršilac dužnosti direktora Zavoda Boško Tomić.

Tomić je na konferenciji za novinare na Palama istakao da je uzrok ovog povećanja ekonomska kriza, ali da povećanje od dva odsto nije zastrašujuće.

On je naglasio da je za šest mjeseci ove godine zbog stečaja, kao tehnološki višak ili prestanka rada firmi bez posla ostalo 7.311 lica, a u protekloj godini 3.681, što je više za 3.630 radnika, a što je uzrokovalo i povećanje izdvajanja sredstava za novčanu naknadu koju Zavod isplaćuje radnicima koji su ostali bez posla ne svojom krivicom.

“Došlo je do povećanja broja radnika koji zbog nedostatka posla dolaze u Zavod na novčanu naknadu za koju je za šest mjeseci ove godine izdvojeno10 miliona KM, dok je za isti period prošle godine izdvojeno 5.600.000 KM“, rekao je Tomić i dodao da zbog povećanja ovih izdvajanja nekada kasne isplate za programe pripravnika.

Tomić je naglasio da su u januaru i februaru za novčane naknade izdvajana po dva miliona KM, ali se ta sredstva smanjuju iz mjeseca u mjesec i za juni je izdvojeno 1.300.000 KM.

On je istakao da je velika stopa nezaposlenosti koja iznosi 33 odsto, ali nije došlo do značajnijeg povećanja broja nezaposlenih i stope nezaposlenosti.

Tomić je naglasio da je za prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 12 078 lica, a u prošloj godini 14 548, što je za 2 470 lica manje.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Čedo Kovačević istakao je da je Ministarstvo dobilo zadatak da izradi strategiju zapošljavanja na nivou RS od 2010. do 2014. godine i sada rade na tome i dopunjavaju podatke.

On je podsjetio da je Vlada RS donijela odluku da izdvoji 10 miliona KM za zapošljavanje demobilisanih boraca.

Kovačević je naglasio da tržište rada još ne pokazuje nagle padove i poremećaje zbog ekonomske krize.

Predsjednik Upravnog odbora (UO) Zavoda za zapošljavanje RS Veseljko Elez istakao je da je na današnjoj sjednici UO prihvaćen program podrške sufinansiranja zapošljavanja Roma u okviru Akcionog plana BiH za zbrinjavanje Roma.

Elez je naglasio da je za zapošljavanje Roma u BiH izdvojeno 700.000 KM, od čega RS pripada 220.000 KM.

“Cilj projekta je stvaranje povoljnijih uslova za zapošljavanje Roma, stimulisanje poslodavaca za njihovo zapošljavanje i ekonomska i socijalna integracija romske populacije na prostoru cijele RS“, naglasio je on i dodao da se na evidenciji Zavoda nalazi 309 Roma.

Izvor Agencije