BANjALUKA – Komisija za reviziju Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva nije postigla dogovor za produženje roka Rafineriji nafte Brod za dostizanje kvaliteta benzina koje proizvodi jer predstavnik Vlade FBiH u Komisiji nije bio za to, potvrdio je to predsjedavajući Komisije Ljubiša Ćosić i dodao da su predstavnici Savjeta ministara BiH i Vlade RS podržali produženje rokova.

– Predstavnik Vlade FBiH je, u skladu sa zaključcima Vlade FBiH, koja traži zajedničku kontrolu kvaliteta goriva u Rafineriji, te kontrolu sirove nafte iz uvoza, bio protiv produženja rokova dok se ovi zahtjevi ne ispoštuju – kazao je Ćosić.

On je istakao da će iduća i posljednja sjednica Komisije biti održana u ponedjeljak i dodao da očekuje da bi tada mogao biti postignut dogovor.

– Pokušaćemo ponovo u ponedjeljak da dođemo do dogovora sa predstavnikom Vlade FBiH. Ako stavovi i tada budu različiti, Savjetu ministara dostavićemo izvještaj u kojem predlažemo dva ili više rješenja. Može se desiti da predložimo produženje rokova s obzirom na to da je većina za to ili da dostavimo izvještaj sa izdvojenim mišljenjima onih koji su bili protiv. Treća opcija je da tražimo produženje roka rada Komisije kako bismo se potpuno usaglasili – istakao je Ćosić.

Član Komisije iz Vlade RS Dragana Kalabić rekla je da je stav Vlade da je zahtjev za prolongiranje roka Rafineriji nafte Brod za usklađivanjem kvaliteta goriva sa evropskim standardima opravdan.

– Sama činjenica da je Rafinerija u samo jednoj godini dostigla veći kvalitet pojedinih proizvoda nego što je to predviđeno Odlukom o kvalitetu goriva, govori u prilog činjenici da su naši zahtjevi opravdani. Rafinerija je tek nedavno privatizovana, realizovane su velike investicije i zbog toga smatramo da je realno da se rok produži – kazala je Kalabićeva.

Rok važenja Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva istekao je 30. juna, poslije čega je Savjet ministara BiH odlučio da ovu odluku produži za samo 60 dana. U međuvremenu je formirana komisija, koja bi trebalo da uradi izmjene ove odluke.

Vlada RS tražila je produženje roka kako bi se izgradnjom novih postrojenja u Rafineriji obezbijedila proizvodnja bezolovnih benzina i mazuta u skladu sa standardima EU, dok ostali derivati proizvedeni u Brodu ispunjavaju sve potrebne standarde.

Izvještaj

Ljubiša Ćosić je naglasio da će izvještaj o radu Komisije za reviziju Odluke o kvalitetu naftnih tečnih goriva i prijedlog teksta odluke biti završeni do kraja iduće sedmice, te da će se naći na prvoj sjednici Savjeta ministara u avgustu.

Izvor Glas Srpske