SARAJEVO – Bosna i Hercegovina i Srbija parafirale su sporazum o uzajamnom priznavanju certifikata koji prate robu u prometu.

"Nakon dužih pregovora usaglasili smo tehničke detalje sporazuma o međusobnom priznavanju dokumenata. Sporazum je parafiran, a očekujemo da će ga ministarstva dviju zemalja uskoro i potpisati", kaže Mido Salić, pomoćnik ministra u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporazum o priznavanju certifikata stvara pravni okvir za ukidanje necarinskih barijera s kojima se bh. izvoznici suočavaju prilikom izvoza u Srbiju, ali i u druge članice zone slobodne trgovine CEFTA.

"Ovaj sporazum omogućiće da roba sa dokumentima akreditovanih tijela (sanitarni, fitosanitarni, veterinarski i drugi) koji obje zemlje priznaju, osim u izuzetnim slučajevima, prelaze granicu nesmetano bez uzimanja uzoraka", ističe Salić.

Najčešće barijere s kojima se bh. izvoznici sada susreću su komplikovane i duge analize, pa roba neopravdano dugo stoji u skladištima. Često se dešava i da se uzorkuju isti proizvodi različitog pakovanja pri istom transportu, na primjer voda, pivo u pakovanju od 0,33, pola i jednog litra.

Takođe, iako posjeduju certifikat dobijen od akreditovane laboratorije u BiH, naša preduzeća izlažu se obavezi da dobiju certifikat u nekoj od ovlaštenih laboratorija na tržištu Srbije, što dodatno poskupljuje proizvod i time direktno utiče na konkurentnost.

Salić kaže kako sporazum nije bilo lako ispregovarati, posebno što su u Srbiji za ovu oblast zadužena dva ministarstva – Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja, dok je na našoj strani bio samo jedan pregovarač – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Salić dodaje da Ministarstvo vodi aktivnosti i na zaključivanju sličnog sporazuma s Hrvatskom.

"Poslali smo im tekst protokola o osnivanju tijela za saradnju u okviru kojeg bi bila osnovana i radna grupa za uzajamno priznavanje certifikata. Hrvatska je pristala da pregovaramo i očekujemo da ćemo ubrzo ući u taj proces", kaže Salić i dodaje da će dogovor s Hrvatskom biti teže postići, jer je ova zemlja dalje odmakla u približavanju Evropskoj uniji.

Uzajamno priznavanje certifikata predviđeno je CEFTA sporazumom kao mogućnost, ali do sada članice se nisu odlučivale na primjenu ovog mehanizma.

Izvor Agencije