SARAJEVO – Nakon ulaska Hrvatske u Šengen zonu, Bosna i Hercegovina postaće zadnja granica odbrane od šverca cigareta i u vezi s tim pitanjem moraće se intenzivirati saradnja sa regionom, a nadležne institucije kao što su SIPA, Granična policija, UIO i entitetske inspekcije imaće priliku da budu ravnopravan partner zemljama EU u borbi protiv crnog tržišta cigareta.

O švercu cigareta nedavno je bilo govora i u Zagrebu, gdje je održana panel-rasprava na temu najnovijih trendova u borbi protiv nezakonitih aktivnosti i nelegalne trgovine duvanskih proizvoda kao i očekivanja na tom području, s akcentom na ulazak Hrvatske u Šengen.

Na panelu su učestvovali Carinska uprava, Hrvatsko udruženje poslodavaca, zatim Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kriminalistička policija te predstavnici carinskih službi Slovenije i Mađarske.

Na panelu je zaključeno da se u Evropskoj uniji bilježi rast potrošnje ilegalnih cigareta, dok, konkretno u Hrvatskoj, taj udio nastavlja padati i smanjio se na šest odsto, međutim udio potrošnje ilegalnog rezanog duvana i dalje je relativno visok. Takođe, istaknuto je da je Hrvatska napravila puno u suzbijanju nelegalne trgovine duvanskim proizvodima, a neke od najvažnijih mjera su povećanje nadzora, koje je rezultiralo pozitivnim rezultatima u rastu zapljena, kao i smanjenje količine dozvoljenog unosa duvanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU, kao što je, na primjer, Bosna i Hercegovina.

Naglašeno je da je ključno nastaviti s napretkom domaćeg regulatornog okruženja koje mora imati na umu činjenicu da Hrvatska graniči sa državama u kojima su cijene duvanskih proizvoda značajno niže, što znači da kontinuirano postoji podsticaj za uspostavljanje nelegalnih tokova prema Hrvatskoj, a nakon ulaska Hrvatske u Šengen, preko Hrvatske prema ostatku tržišta EU.

“Realno je očekivati da će kontrole protoka ljudi i robe sigurno biti još jače nakon što Hrvatska postane dio Šengena i sigurno je da će sprovoditi procedure na koje se obavezala, a one podrazumijevaju detaljnije preglede. U tom smislu, ilegalna trgovina duvanskim proizvodima biće otežana, i što se tiče BiH, možemo očekivati da nastavi sa koordinisanim akcijama entitetskih MUP-ova, SIPA, UIO i Granične policije koje su se pokazale veoma uspješnim.

Isto tako, treba očekivati koordinaciju naših institucija sa regionom i to treba jačati, jer, na primjer, u Crnoj Gori imamo vrlo uspješan niz akcija koje su svakako uticale na smanjenje crnog tržišta”, rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske (SWOT).

Što se tiče panela održanog u Hrvatskoj, na njemu je naglašeno i da nivo ilegalnih duvanskih proizvoda nije problem samo za industriju i trgovce, već sa sobom nosi i značajne ekonomske i društvene implikacije.

“Pristupanje zajedničkom graničnom prostoru donosi novi izazov poput promjene u načinu prodaje i dostave ilegalnih proizvoda, ali kao članica Šengena moramo biti jako aktivni u procesu donošenja novih regulativa poput nove direktive o oporezivanju duvanskih proizvoda. Naime, bilo kakvo naglo značajnije podizanje minimalne akcize na te proizvode u Hrvatskoj može ozbiljno uticati na povećanje nelegalne trgovine s obzirom na to da graničimo sa državama koje imaju značajnije niže cijene duvanskih proizvoda”, rekla je Irena Veber, direktorka Hrvatskog udruženja poslodavaca.

I Mario Demirović, direktor Carinske uprave, rekao je da posljedice nezakonitih aktivnosti u švercu duvana i duvanskih proizvoda nisu samo u gubitku prihoda, već i visok rizik za zdravlje potrošača.

“U 2021. godini Carinska uprava zaplijenila je više od 18 miliona različitih marki i vrsta cigareta, te preko 90 tona duvanskih prerađevina, a u 2022. godini više od tri i po miliona cigareta i 72 tona duvana. Iz trendova koje pratimo vidljivo je da se u zadnjih pet godina bilježi snažan intenzitet suzbijanja krijumčarenja cigareta”, rekao je Demirović dodajući da je izrazito povećana otkrivačka djelatnost carinske službe na vanjskim granicama EU. (Nezavisne)