ZVORNIK – BiH domaćom proizvodnjom zadovoljava tek 25 odsto svojih potreba za hranom, dok ostalo uvozi, izdvajajući godišnje od 500 miliona do milijardu KM, što je poražavajuće, rekao je u Zvorniku menadžer za projektno planiranje Udruženja za ekonomski razvoj “Nerda” Slaviša Stajković.

Opština Zvornik i Nerda organizovali su predavanje za najveće poljoprivredne proizvođače iz opština Zvornik, Vlasenica, Osmaci, Šekovići i Han Pijesak pod nazivom “Dobra poljoprivredna praksa”, na kome su upoznati o trenutnom stanju poljoprivrede u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, značaju poljoprivrednog sektora za naredni period, osnovnim karakteristikama dobre poljoprivredne prakse, vođenju evidencije na farmama za planiranje poljoprivredne proizvodnje, te mogućnostima korišćenja povoljnih kreditnih sredstava i slično.

Stajković je novinarima rekao da se u ovom trenutku posebna pažnja posvećuje prehrambenom sektoru, prije svega, u radu sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima, koji su osnov za razvoj i proizvodnju sirovina za prehrambenu industriju.

On je naglasio da je apsurd da zemlja bogata poljoprivrednim resursima, kakva je BiH, ne može da proizvede dovoljno hrane za vlastite potrebe.

Podsjetio je da samo na uvoz flaširane vode iz BiH ode 100.000 KM, iako je ovo zemlja prirode i zdravih resursa.

“Da bismo napravili korak naprijed u razvoju poljoprivrede, Nerda je u saradnji sa USAID-om i švedskom Agencijom za međunarodni razvoj (Sida), u okviru projekta Farma, organizovala predavanja za poljoprivrednike koja su posvećena iskustvu dobre poljoprivredne prakse”, rekao je Stajković.

Predavanja drže profesori Tehnološkog fakulteta u Tuzli, a tu se poljoprivrednim proizvođačima prikazuju i praktične vježbe kako da se najbolje pripreme za što bolji razvoj poljoprivrede, a time i za ulazak u EU.

Stajković je najavio da će u Srebrenici 16. i 17. marta biti održano predavanje za poljoprivrednike iz Bratunca, Milića i Srebrenice.

Izvor Agencije