Cijene bitkoina su se za manje od mjesec dana udvostručile na više od 40.000 dolara. I dok trgovci kriptovaluta tvrde da je ovaj zapanjujući talas opravdan, neki na Vol Stritu upozoravaju da se ovo neće dobro završiti.

“Nedavni skok možda je još jedan slučaj špekulativne manije. Bitkoin (KSBT) izgleda kao ‘majka svih balona’” kaže Majkl Hartnet, glavni investicioni strateg u Bank of America Securities, piše CNN Business.

Hartnet u nedavnom izvještaju ističe da je dramatičan rast bitkoina tokom posljednje dvije godine – porast od oko 1.000 odsto od početka 2019. godine – daleko veći od dobitka za drugu imovinu koja je u prošlosti uživala masovne gubitke nekoliko decenija.

To uključuje porast cijena zlata za više od 400 odsto krajem 1970-ih, kao i druge značajne investicione manije: japanske akcije krajem 1980-ih, tajlandska berza sredinom 1990-ih, dot-comi krajem 1990-ih i cijene stanovanja sredinom 2000-ih. Svi ti sektori uživali su trocifreni procenat dobitka prije nego što su se srušili na zemlju.

U novije vrijeme, kineske akcije, biotehnologija i FAANG-ovi Big Tech-a takođe su zabilježili ogromne dobitke.

Hartnet nije predvidio da će se cijene bitkoina srušiti same po sebi. Umjesto toga, naveo je cijene kripto valuta kao još jedan primjer “sve špekulativnijeg” ponašanja u investiranju. Takođe je upozorio na povećano interesovanje za IPO-ove i SPAC-ove za velike pokrete jednoroga.

Hartnet nije jedini koji oglašava alarm za bitkoin. S obzirom na to da se američki dolar nedavno donekle stabilizovao, neki upozoravaju da jedan od velikih slučajeva posjedovanja bitkoina – kao zaštite od pada valute – više ne postoji.

Ipak, vjernici bitkoina i dalje su uvjereni da cijene mogu da se penju, pozivajući se na usvajanje kriptovaluta od strane PejPala (PIPL) i Skuare (SK), kao i na povećano interesovanje glavnih investitora, uključujući Paul Tudor Jones i Stanley Druckenmiller.

Vrijednost oko 35.000 dolara

Bitcoin je juče izgubio na vrijednosti za 11,71 odsto koja je pala na 35.544 američkih dolara, prenosi Tas s.

Vrijednost bitkoina dostigla je prije tri dana 40.000 američkih dolara, što je bio nov rekordan nivo svih vremena.

Vrijednost bitkoina je 2. januara prvi put premašila 30.000 dolara, a samo nekoliko nedjelja ranije ta kriptovaluta je prvi put dostigla 20.000 dolara.

Prošle godine, cijena bitkoina se gotovo učestvorostručila, dostižući nivo iznad 29.000 dolara.

Investiciona banka “JPMorgan” objavila je u ponedeljak smjelu dugoročnu prognozu o ciljanoj cijeni bitkoina, tvrdeći da bi ova kriptovaluta mogla da se popne na čak 146.000 dolara takmičeći se sa zlatom kao “alternativnom” valutom. (Agencije)