Nakon afere BitLucky, u kojoj su brojni Riječani i drugi oštećeni u poslu trgovanja kriptovalutama, a novac im je nestao, dok su čelnici istoimene firme, prema potvrdi policije, u bijegu od pravosuđa, sve su  komentarisali čelni ljudi Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke.

Guverner Boris Vujčić upozorava kako je to tržište još uvijek neregulisano.

“HNB je od početka upozoravao na to. Znamo da onaj ko se tom tržištu izlaže, treba da bude vrlo oprezan. Vrlo jasno smo rekli: Ako idete na to tržište, budite spremni da možda i izgubite”, izjavio je Vujčić.

Šokantna poruka

Ministar finansija Marko Primorac ističe pak kako će država vidjeti kako sanirati štetu.

“Trenutno se radi na više zakonskih inicijativa i reformi, a trudićemo da saniramo određene štete i učinimo situaciju boljom nego što je ona bila do sada”, izjavio je Primorac.

Kako je poznato, afera je buknula u petak uveče kad je ulagačima u firmu BitLucky stigao mail u kojem je, praktično, stajalo da njihovog novca više nema, pri čemu su pojedini investitori u manipulisanje kriptovalutama uložili i po nekoliko stotina hiljda evra. I riječkom mediju obratili su se neki od oštećenih građana, a policija potvrđuje kako su počinitelji, čija su imena poznata jer su oni s mail adrese svoje firme poslali obavještenje o “krizi s novcem”, zasad izvan njihovog dosega.

U početku se spominjao iznos od najmanje 70 miliona evra kod oko 700 oštećenih klijenata, a javnosti se obratila i specijalizovana firma koja prati stanje na tom tržištu, koja tvrdi kako nije riječ o toliko velikom iznosu, već o oko 15 miliona dolara.

“Upravo smo primili stvaran iznos novca koji nedostaje u ‘Bitlucky aferi’, i riječ je o 15 miliona dolara. Naime, ukupan iznos investicija bio je mnogo niži, dok cijena kriptovaluta varira iz minuta u minut pa prava vrijednost iznosa ne može biti prikazana u kripto valuti već u iznosu koji je investiran, a taj iznos je 15 miliona dolara”, naveli su iz Kriptovijesti.

Česte prevare

Oglasila se i hrvatska regulatorna agencija HANFA, koja tvrdi kako firma “BitLucky” uopšte nije bila regustrovana za ulaganje u kriptoimovinu. A to maksimalno umanjuje šansu klijenata da vrate svoj novac, jer će prvo trebati da dokažu pravnu validnost ugovora koje su potpisivali.

“Društvo ‘BitLucky’ registrovano je u sudskom registru za niz djelatnosti, ali niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti usluge novčanika. Stoga ‘BitLucky’ nije na popisu Hanfe, a s obzirom na to da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora. Budući da su ovakve i slične prevare povezane s ulaganjima u kriptoimovinu česte širom svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internet stranica, koje obećavaju visoke prinose. Takođe, neka ne ulažu novac u finansijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost finansijskih posrednika”, ističu u HANFA-i.

Evropska uredba narednog mjeseca
Iz HANFA-e podsjećaju da je, kako bi spriječilo porast prevara na evropskom nivou, Evropska komisija nedavno izglasala Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), čiji je cilj zaštita osoba koje ulažu u kriptovalute, ali i očuvanje finansijske stabilnosti. Ona predstavlja usklađeni regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama. Ali, početak primjene Uredbe na nacionalnim nivoima očekuje se tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine, u zavisnosti od dana objave u službenom listu EU-a, što se očekuje u junu ove godine. (Novi list)