BANJALUKA – Direktor Banjalučke berze Milan Božić izjavio je da se početkom iduće godine može očekivati postepeno smanjivanje inflatornih pritisaka, jer sadašnji rast cijena ne prati rast plata i penzija, odnosno nema dovoljno potražnje koja bi hranila inflaciju.

Božić je rekao da je već primjetno da dolazi do smirivanja cijena energenata i međunarodnog transporta, što upućuje na postepeno uspostavljanje nove ravnoteže.

On smatra da je rast cijena energenata izazvao lančane poremećaje u većini djelatnosti, što je i osnovni uzrok inflacije u evropskim ekonomijama, ali to ne može dovesti do globalnog finansijskog kraha.

Na pitanje kako se globalna kriza odrazila na naše domaće tržište hartija od vrijednosti, Božić je odgovorio da naše tržište nije pratilo svjetsko u fazi ekspanzije, tako da je ovdje izostao pad koji je zabilježen na većini razvijenih tržišta.

“Može se čak primijetiti da je kod profitabilnih akcionarskih društava vidljiv povećan interes za ulaganje i određeni rast cijena akcija. Ove godine ćemo imati i značajan porast trgovanja obveznicama, jer je povećan broj emisija obveznica i trezorskih zapisa Republike Srpske. Osim toga povećan je i broj emisija korporativnih obveznica”, rekao je Božić za “Glas Srpske”.