SARAJEVO – Mogući istup Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Evropske unije bez dogovora, koji postaje izvjesniji nakon odbacivanja sporazuma o Brexitu, brine mnoge evropske zemlje kojima prijeti smanjenje izvoza robe i usluga, izvještava Indikator.ba.

Izlazak UK iz Evropske unije bez dogovora, kako se procjenjuje, uticao bi na sve države članice ove zajednice država, posebno na aspekte mobilnosti ljudi, robe, usluga i kapitala. Ujedinjeno Kraljevstvo i EU su ekonomski visoko međusobno povezani, što je posljednjih decenija posljedica odsustva carina i ukidanja standarda. Najveću štetu bi pretrpjele Njemačka, Francuska, Holandija i Belgija.
Brexit bez sporazuma bi podrazumijevao i uvođenje granične kontrole. To bi dovelo do dodatnih provjera, ograničenja na uvoz proizvoda, posebno duhana i alkoholnih pića. Zbog carinske kontrole, prosječno vrijeme čekanja na prelazak granice povećalo bi se četiri puta, što bi posebno predstavljalo prijetnju za prijevoz usluga.

Šta u tom pogledu može očekivati bosanskohercegovačka ekonomija, koja je putem Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju integrisana sa jedinstvenim EU tržištem?

Prema podacima Agencije za statistiku BiH izvoz robe proizvedene u Bosni i Hercegovini i izvezene u Ujedinjeno Kraljevstvo povećao se za period januar-novembar 2018. godine za 11,4 posto. Ukupno je iznosio 86,4 miliona KM.
Gledano unazad bh. izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo je u periodu 2014-2017. godine u porastu. U 2014. godini iznosio je 50,0 mil KM, u 2015. godini 66,0 mil KM, u 2016. godini 50,9 mil KM, a u 2017. godini 83,9 mil KM.

Bosanskohercegovački izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo čini tek 0,75 posto ukupnog bh. izvoza što govori da je prilično male vrijednosti te se teškoće u plasmanu robe na ovo tržište ipak ne bi značajnije odrazile na ukupnom izvoznom bilansu BiH.

Ipak, iako za BiH malo, tržište Ujedinjenog Kraljevstva nije beznačajno, pogotovo što je izvoz posljednjih godina u trendu porasta.

Naša zemlja, u Ujedinjeno Kraljevstvo, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše izvozi neogranske hemijske proizvode, namještaj, posteljinu, madrace, papir i karton, električne mašine i opremu itd, te bi se s određenim teškoćama u plasmanu proizvoda mogle suočiti firme iz ovih sektora.

Kada je riječ o uvozu, BiH je uvezla robe iz Ujedinjenog Kraljevstva za period januar-novembar 2018. godine u vrijednosti 146,4 mil KM uz rast od 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u 2017. godini ukupan uvoz iznosio 158,88 miliona KM.

Iz ove zemlje najviše uvozimo proizvode iz tarifne stavke “nuklearni reaktori, kotlovi i mašine”, potom vozila, plastične mase i proizvode od plastičnih masa, električne mašine i opremu, farmaceutske proizvode itd…

Za trgovinu sa UK dijelom su zaslužne i britanske investicije u našoj zemlji, koje su najviše usmjeravane u preređivački sektor… (Indikator.ba)прослушкафонарь на лобразвитие критического мышления через чтениелегионка