LONDON – Velika Britanija će biti na gubitku zbog “Bregzita” prema svakom scenariju, navodi se u analizi čiju su izradu zatražili britanski zvaničnici.Britanija će istupiti iz EU 29. marta 2019. godine, ali postoje duboke podjele unutar kabineta premijera Tereze Mej i njene konzervativne stranke u vezi sa odnosom koji teba da zamijeni 46-godišnje članstvo u evropskom bloku.

Analiza iz januara 2018. godine obuhvatila je tri moguća scenarija, prenio je “Bazfid njuz”.

Ukoliko Britanija sklopi sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, njen privredni rast u narednih 15 godina biće pet odsto manji u odnosu na sadašnje prognoze, piše u dokumentu.

Ukoliko ne bude sporazuma sa Briselom i Britanija se vrati na pravila Svjetske trgovinske organizacije, London će u istom periodu imati umanjen privredni rast za osam procenata.

Ako Mejova ispregovara da London i dalje ima pristup jedinstvenom tržištu Unije, dugoročni privredni rast Britanije biće manji za dva odsto u odnosu na progonoze pravljene pod pretpostavkom punopravnog članstva.

Svaki sektor ekonomije osjetiće negativne posljedice prema sva tri scenarija, a najteže će biti pogođeni segmetni hemijske industrije, proizvodnje odjeće, hrane, pića i automobila, kao i manufaktura i maloprodaja.

EU i Britanija su se prošlog mjeseca dogovorile da se u pregovorima o “Bregzitu” pređe na temu trgovine. (Rojters)