LONDON – Velika Britanija je na listi Svjetskog ekonomskog foruma pretekla SAD i postala vodeći finansijski centar u svijetu.

Rangiranje je zasnovano na više od 120 različitih pokazatelja kojima su se mjerili obim tržišta kapitala, institucionalna klima i finansijska stabilnost.

SAD, koje su do sada držale vodeću poziciju među 55 najjačih finansijskih centara svijeta, pale su na treće mjesto, a ispred njih sada je i Australija. Velika Britanija je izbila na vrh liste uprkos očiglednim problemima s kojima se posljednjih 12 mjeseci suočavao sektor finansijskih usluga u toj zemlji. Globalna kriza je dovela do nacionalizacije znatnog dijela bankarskog sektora, jer su brojne banke zapale u probleme s likvidnošću, a neke od njih stigle čak na ivicu bankrota. Za razliku od drugih razvijenih zemalja koje su gotovo ravnopravno podsticale privredu i banke Velika Britanija je fokus svoje intervencije stavila na finansijski sektor. Zbog takvih problema, Velika Britanija je na bazi ocjena od jedan do sedam dobila ukupnu ocjenu 5,28, što je 0,55 poena manje nego prošle godine, ali je uspjela da iza sebe ostavi SAD koje su dobile 5,12 bodova, što je smanjenje od 0,73 poena.

Među najvećim gubitnicima na listi su Francuska i Njemačka koje su ispale iz prvih deset. Uprkos lošijim pozicijama na listi, njihovi rezultati u kategoriji finansijske stabilnosti značajno su bolji u odnosu na Veliku Britaniju i SAD. Sa druge strane, najveći dobitnici su drugoplasirana Australija koja se popela sa prošlogodišnjeg 11. mjesta, Singapur koji je dospio sa desete na četvrtu poziciju, a dobar plasman bilježe i Hong Kong na petom i Japan na devetom mjestu.

Ako se, međutim, posmatraju perspektive stabilnosti, izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma pokazuje da Velika Britanija značajno zaostaje za ostalih 55 najvećih finansijski orijentisanih zemalja, jer je rangirana na 37. mjesto, ispred SAD koje su se našle na 38. poziciji.

“Promjena plasmana odražava uticaj pada aktivnosti na naše procjene dugoročnog razvoja finansijskih sistema”, naglasio je Nuriel Rubini s Univerziteta u Njujorku i vodeći akademik među autorima izvještaja.

Kevin Štajnberg iz američkog ogranka Svjetskog ekonomskog foruma ističe da Velika Britanija i SAD i dalje predvode listu, ali da značajan pad njihovih bodova pokazuje sve veću slabost i podrazumijeva da je njihova vodeća pozicija možda u opasnosti.

Izvještaj pokazuje da postoje znaci slabljenja među mnogim dokazanim globalnim finansijskim centrima, kao posljedica nedavne krize, dok istovremeno zemlje u razvoju pokazuju relativnu finansijsku stabilnost. Po parametru finansijske stabilnosti Norveška i Švajcarska predvode listu, a iznenadili su Čile na trećoj poziciji, te Malezija, Brazil i Meksiko koji su se našli među prvih 15 zemalja.

Analitičari ukazuju da će ovo rangiranje podstaći dalju debatu o tome da li je London ili Njujork najpogodnije mjesto za poslovanje finansijskih organizacija, s obzirom na nedavne izvještaje da se sve veći broj hedž fondova premješta u Njujork zbog tamošnjih blažih propisa.

Izvor Agencije