LONDON- Bez obzira kakav trgovinski sporazum vlada Velike Britanije napravi s Evropskom unijom, britanska ekonomija će biti u daleko lošijom situaciju poslije izlaska iz EU nego kad bi ostala u njoj, stoji u najnovijom analizi britanske vlade.

Naime, u analizi, koja predstavlja svojevrsnu prognozu stanja u britanskoj ekonomiji narednih 15 godina, stoji da će  britanski BDP biti za 0,6 odsto manji 15 godina posle izlaska iz EU nego da je ostala u EU uz uslov da se trgovina odvija nesmetano. Daleko lošija situacija bi bila da iz EU izađe bez sporazuma: u tom slučaju15 godina nakon izlaska, britanski BDP će biti za 9,3 odsto manji, jer se očekuju brojne smetnje u trgovinskim odnosima.

U izveštaju je analizirano više opcija, od izlaska bez dogovora do ostanka na jedinstvenom tržištu EU za robe i usluge.

Ministar finansija Filip Hemond rekao je za BBC da je, iako će u svim scenarijima Velikoj Britaniji biti ekonomski lošije, plan premijerke Mej je najbolji koji je moguće postići u ovom trenutku.

Hemond je rekao da izlazak iz EU nije povezan samo s ekonomijom i da će premijerkin plan donijeti “političke koristi”.

U ovom dokumentu se analizira i plan Tereze Mej, koi će ona predstaviti britanskim parlamentarcima, prije nego oni 11, decembra glasaju o sporazumu sa EU. Prema analizi ministarstva finansija, ako bude sproveden plan Tereze Mej, za 15 godina Velika Britanija će imati za 3,9 odsto manji BDP u poređenju sa situacijom da ostane u EU.

Ipak, britanski mediji nisu optimisitčni u pogledu izglasavanja sporazuma sa EU o izlasku. Naime, kako sada stvari stoje, nije izvjesno da će Mej ujspjeti da uvjeri dovoljan broj parlamentaraca, pa čak ni parlamentarce iz svoje Konzervativne partije, da podrže dogovor na glasanju 11. decembra.

Ipak, i samo neizglasavanje sporazuma sa EU ostavlja neke dodatne opcije za izlazak iz teške situacije. Hemond je rekao da će vlada, ako sporazum ne bude usvojen u parlamentu, odlučiti koji je najbolji način da se nastavi dalje, ali da će uzeti u obzir kako su glasali pojedini parlamentarci.

Ipak, iako svi navode mračne prognoze, mnogi tvrde da u analizi nije navedeno koji su to benefiti koje će Velika Britanija imati kada uspostavi trgovinske sporazume širom svijeta.

S druge strane, pristalice ostanka u EU ocjenjuju da je postoji daleko više argumenata  za novi referendum.

Premijerka Mej je upozorila skeptične parlamentarce da ako odbace sporazum s EU, Veliak Britanija će ili napustiti evropski blok bez sporazuma ili bi Brexit bio odgođen, a moguće  i da bude i poništen.

I bliski saradnici Tereze Mej nisu uvjereni u uspjeh, ali se nadaju da imaju dovoljno vremena da uvjere parlamentarce da glasaju za sporazum.

“Da budem iskren, da se danas glasa, bilo bi teško pobijediti, ali mislim da do 11. decembra imamo vremena pokazati da je najbolje da prihvatimo taj sporazum”, rekao je Dejvid Lidington, zamjenik Tereze Mej.

Prema njegovim riječima, uvjerenje nekih parlamentaraca da bi Evropska unija bila spremna ponuditi alternativni plan samo  “pusti snovi”.

“Nema plana B jer je sama Unija jasno kazala da je sporazum na stolu i to je taj zbog kojeg smo morali učiniti kompromise”, dodao je. (BBC)