BANJALUKA, VIŠEGRAD – U ovoj godini bi mogli biti oboreni svi rekordi posjećenosti gradova i opština Republike Srpske, sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji pokazuju da iz mjeseca u mjesec raste broj posjeta i noćenja turista.

Tako je u aprilu u Srpsku došlo 40.975 turista, dok je evidentirano 91.519 noćenja.

“Broj dolazaka turista u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 37,2 odsto, a broj noćenja veći je za 39,5 odsto”, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Što se tiče stranih turista, u aprilu je došlo njih 25.514, a evidentirano je 55.071 noćenje, dok je za prva četiri mjeseca evidentirano 76.858 dolazaka, te 215.338 noćenje turista.

Tako je najviše turista koji su posjetili Srpsku u aprilu došlo iz Srbije, i to njih 10.865, slijedi 3.447 iz Slovenije, te 2.646 iz Hrvatske. Srpsku su u aprilu posjetili i državljani SAD, Bahreina, Indije, Japana, Malezije i drugih zemalja.

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, istakao je da su svi izuzetno zadovoljni početkom ove sezone.

“Nadamo se da ćemo u budućnosti oboriti rekorde iz 2019. godine. Mislim da će podaci za maj tek pokazati da će se još više povećati posjećenost, a pogotovo kada vidimo sva dešavanja u posljednjoj sedmici u Banjaluci, počevši od Spasovdana, ‘Dječjeg sajma turizma’, ‘Banjalučkog karnevala’, te ‘Moto-festa’ i ‘Ćevap festa’. U tom periodu bio sam na nekoliko lokacija, a uprkos kiši, vidio sam da je posjećenost bila izuzetna, tako da već imamo naznake da će ova godina, sudeći po broju manifestacija, oboriti rekorde”, rekao je Lončarević. Kako kaže, najposjećeniji su Banjaluka, Trebinje, Bijeljina i Višegrad, a ne zaostaju ni druge lokalne zajednice. Dodao je da su na posljednjim sajmovima u regionu i Evropi, a pogotovo u Beogradu, bili izuzetno posjećeni.

“U toku je promocija ljetnjeg turizma, a glavni akcenat stavljamo na boravak u prirodi, aktivan odmor, te avanturistički i banjski turizam”, rekao je on.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije grada Banjaluka, kazala je da Banjaluka svakog mjeseca bilježi rast broja turista.

“Banjaluka je i tokom prethodnog vikenda bila prepuna turista, a na svakom koraku mogli smo čuti različite jezike, što je za svaku pohvalu. Tako su u aprilu u grad na Vrbasu došla 10.904 turista, dok je ostvareno 17.461 noćenje, od čega je evidentirano 12.476 noćenja stranih turista”, rekla je Brankovićeva i dodala da i ove godine očekuju da će grad na Vrbasu oboriti rekorde iz prethodne godine kad je u pitanju broj posjeta i noćenja turista.

“Svemu tome su doprinijele mnogobrojne manifestacije i koncerti, te drugi događaji kojima se Banjaluke može pohvaliti, a tek očekujemo brojna dešavanja u narednom periodu”, naglasila je Brankovićeva.

I Marko Božić, direktor Turističke organizacije Višegrad, kazao je da im je prošla godina bila rekordna, dok prvi kvartal ove godine pokazuje iste, ako ne i bolje rezultate.

“Prošle godine smo imali više od 50.000 noćenja, a očekujemo da će ova sezona biti uspješnija i bolja nego prethodna, a sve zavisi od vremenskih uslova, koji nam trenutno baš i ne idu naruku”, rekao je Božić za “Nezavisne”.

Kako kaže, najveći broj turista im dolazi iz Srbije, a tu su i ostale zemlje Balkana, poput Hrvatske i Sjeverne Makedonije, ali i ljudi iz drugih dijelova svijeta. (Nezavisne)