BANJALUKA – Predloženi budžet grada Banjaluka za narednu godinu je 143 miliona KM, što je za 0,63 odsto manje od ovogodišnjeg koji iznosi 144 miliona KM.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Banjaluka Radmila Stojnić precizirala je da je u budžetu predviđeno 23,9 miliona KM za stambene i zajedničke poslove, 21 milion za ekonomske odnose, 14,5 miliona za obrazovanje, 11 miliona maraka za zaštitu životne sredine, oko sedam miliona za rekreaciju, kulturu i religiju, milion za zdravstvo.

“Želja nam je da u javnu raspravu o budžetu grada, osim predstavnika mjesnih zajednica, uključimo i nevladine organizacije, kao i mlade koji su zainteresovani da ovaj grad dobije sve važne sadržaje”, rekla je Stojnićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona smatra da će ovaj budžet biti dovoljan za sve zakonske obaveze i ističe da do kraja godine budžet grada ne smije da napravi nijednu marku bilo kakvog zaduženja.

Stojnićeva je navela da, nakon javne rasprave, sugestija i prijedloga, može doći do nekih promjena u raspodjeli budžeta.

Prema njenim riječima, u narednoj godini ulagaće se i u infrastrukturu kako iz redovnih sredstava, tako i putem kredita, potom u školstvo, sport, kulturu, a neće biti zanemarena ni socijalna komponenta.

Ona je navela da je u ovoj godini bilo najviše troškova kada je riječ o legalizacijI građevinskih objekata.

“Skupštini grada biće ponuđena modifikovana odluka o legalizaciji građevinskih objekata i želja nam je da se efikasnije krene u proces legalizacije”, rekla je Stojnićeva.

Izvor Agencije