SARAJEVO – Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pridružila se Partnerstvu za savjetovanje i upravljanje rezervama (Reserve Advisory & Management Partnership – RAMP).

Predstavnici CBBiH i Svjetske banke su potpisali pravni sporazum, čime je CBBiH postala najnoviji član RAMP-a.

Centralna banka će koristiti usluge savjetovanja, obuke i upravljanja sredstvima, pridružujući se velikoj globalnoj mreži od preko 70 javnih institucija za upravljanje sredstvima.

Stručnjaci RAMP-a Svjetske banke će pružiti pomoć u samoj instituciji u smislu upravljanja, strateške alokacije aktive, upravljanja portfolijom i rizicima, kao i instrumenata obezbjeđenja deviznih sredstava, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

“Nadamo se dugom partnerstvu sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine i unapređenjima njihovih kapaciteta upravljanja rezervama”, rekao je Jorge Familiar, direktor Finansijskog odjela i potpredsjednik Svjetske banke.

“Kao  pouzdan partner za upravljanje javnim sredstvima, Svjetska banka je spremna za saradnju sa Centralnom bankom u korist zemlje”.

“Sklopivši ovaj sporazum Centralna banka Bosne i Hercegovine čini važan korak naprijed u jačanju svojih operativnih sposobnosti u oblasti upravljanja deviznim rezervama. Saradnja sa Svjetskom bankom, koja nudi ekspertizu i iskustvo, značajna je podrška našim nastojanjima da unaprijedimo efikasnost i usklađenost upravljanja deviznim rezervama sa najvišim međunarodnim standardima”, rekla je Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine.

“ Izuzetno cijenimo priliku za saradnju sa Svjetskom bankom kroz Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama“.

RAMP Svjetske banke

Partnerstvo za savjetovanje i upravljanje rezervama Svjetske banke uključuje savjetodavne usluge, obuku službenika višeg nivoa i usluge upravljanja sredstvima u globalnom mreži menadžera javnih sredstava, doprinoseći ciljevima održivog razvoja koji uključuju kvalitetno obrazovanje, doličan rad i ekonomski razvoj, akcije vezane za klimatska pitanja, jake institucije i partnerstvo. Osnovan 2001. g. RAMP promovira stabilnost zemalja, otpornost i prosperitet kroz savjetovanje o upravljanju javnim sredstvima. RAMP ima preko 70 članova, koji uključuju centralne banke, međunarodne finansijske institucije, javne penzione fondove i državne investicione fondove. U kontekstu RAMP-a Svjetska banka je pružila savjetodavne usluge za više od 100 javnih institucija i obučila više od 10.000 zaposlenih koji rade na upravljanju javnim sredstvima u pogledu zdravih praksi upravljanja javnim sredstvima.