LONDON – Češki milijarder Danijel Kržetinski je na korak od preuzimanja britanske Kraljevske pošte, nakon što je kompanija IDS, vlasnik poštanske i kurirske službe u Britaniji, danas objavila da je prihvatila njegovu ponudu u iznosu od 4,12 milijardi evra.

Predsjednik IDS-a Kit Vilijams je ranije saopštio da kompanija namjerava da prihvati ponudu Kržetinskog od 370 penija po akciji, pošto smatra da je ona fer i odražava vrijednost firme.

Britanska Kraljevska pošta ima istoriju dugu više od 500 godina i ovo je prvi put u istoriji da neće biti u britanskom vlasništvu. Milijarder iz Češke se oglasio saopštenjem u kome je naveo da preuzimanje ovakve institucije povlači sa sobom ogromnu odgovornost i da je pružio mnoge garancije zaposlenima i sindikatima, prenosi Gardijan.

Rojal mejl je privatizovana 2023. godine i u fiskalnoj godini koja se završila u martu 2024 je zabilježila gubitak od 348 miliona funti, odnosno oko 410 miliona evra. Češki milijarder je u Velikoj Britaniji poznat kao jedan od vlasnika fudbalskog kluba Vest Hem u kome ima udio od 27 odsto.