Cijene nafte primakle su se danas na međunarodnim tržištima nivou od 77 dolara budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u SAD.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 76.70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 72.14 dolara. Cijene je u ovoj sedmici podstakla najava Saudijske Arabije da će u julu smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, na devet miliona barela dnevno.

“Kako stvari sada stoje, tržište nafte na pragu je ogromnog manjka u snabdijevanju. Dodatno smanjenje saudijske proizvodnje trebalo bi po nekim procjenama povećati deficit u snabdijevanju tržišta u julu na više od tri miliona barela dnevno”, rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Trgovci su se tako ponovo fokusirali na saudijsku najavu i cijene su se stabilizovale nakon jutrošnjeg pada, čiji su okidač bili slabi kineski podaci o trgovini i rast zaliha goriva u SAD. Kineski izvoz pao je u maju za 7.5 posto, a smanjio se i uvoz, za 4.5 posto, signalizirajući da je domaća potražnja ipak snažnija od inostrane.

Podaci su takođe pokazali snažan rast uvoza sirove nafte budući da su rafinerije počele “podebljavati” zalihe. Bilješka američke investicijske banke JP Morgan pokazala je da je kineska potražnja bolje “pokrivena”, što navodi na zaključak da rafinerije nisu pojačale preradu.

U SAD zalihe benzina porasle su u prošlj sedmici za oko 2.4 miliona barela, a zalihe derivata za oko 4.5 miliona barela, izvijestili su u utorak tržišni izvori, pozivajući se na izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Neočekivano povećanje zaliha goriva podstaklo je zabrinutost za potrošnju, posebno zato što je potražnja za putovanjima na Dan sjećanja na pale američke vojnike porasla. Američka vlada procijenila je u utorak da će proizvodnja sirove nafte u SAD ove godine rasti brže, a povećanje potražnje slabije nego što se prethodno očekivalo.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 1.62 dolara, na 75.47 dolara. (Index)