BRISEL – Projekat zajedničke europske valute neodrživ je u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njen glavni arhitekta.

Profesor Otmar Ising, prvi glavni ekonomista Evropske centralne banke, upozorio je da euro ne može preživjeti u ovakvoj verziji, te da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja s 19 različitih ekonomija koja koriste zajedničku valutu.

Usporedio je ovaj sistem s "kućom od karata" koja će se "jednog dana samo raspasti", prenosi Independent.

"Realno, biće to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvidjeti koliko će to potrajati, ali ne može trajati vječno", dodao je Ising.

Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala da izvlači države u bankrota poput Grčke i Irske. Bolje rješenje je bilo istjerati Grčku iz eurozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost drahme.

"Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminisale su tržišnu disciplinu. Stoga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduslove za katastrofu monetarne unije", smatra Ising.

Pesimistični zaključak profesora Isinga je da nema rješenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo vjerovatno. (Agencije)