ZAGREB – Ekonomist je u štampanom izdanju za Evropu objavio članak o Agrokoru pod naslovom: “Agrokor, supermarket čiji kolaps prijeti Balkanu”.

Autor se pita kako je mogla da proipadne kompanija koja je skoro imala monopol na tržištu hrane.

“U Hrvatskoj se idila može vrlo brzo promjeniti. Kad je sve dobro, hrvatska turistička odredišta su raj za plivače i nautičare. Ali samo nekoliko milja dalje, u unutrašnjosti, nalaze se beživotne planine gdje se vrlo brzo mogu razviti oluje koje zatim haraju obalom. Ove godine su dodatna opasnost bili i požari”, početak je Ekonomistovog teksta u kojem u nastavku govori i o Agrokoru, navodeći kako sada nad zemljom visi i mračni olujni oblak koji ima potencijal da potrese cijeli region, kvareći optimizam koji je podstaknut dobrim turističkom brojkama i znakovima ubrzanja privrednog rasta.
Agrokor je bio najveći privatni koncern u Hrvatskoj i na zapadnom Balkanu pa je savršen primjer povezanosti države i biznisa, koja seže još u komunističku Jugoslaviju, piše Ekonomist i dodaje da osnivač Agrokora živi u dvorcu i da je bio prijatelj Franje Tuđmana, nacionalističkog predsjednika koji je vodio Hrvatsku kroz rat do nezavisnosti.
Ekonomist zatim opisuje kako je Agrokor sa svojih 700 Konzuma sveprisutan u Hrvatskoj i aktivan u regionu i da je Todorić u aprilu, suočen s “ogromnim dugom, bjesnim kreditorima i skeptičnim dobavljačima” rekao da “sve što je izgradio daje u ruke države”.
“Tehnički je još vlasnik, ali država sve vodi zahvaljujući posebnom zakonu”, piše Ekonomist koji zatim prenosi izjavu novog šefa Ante Ramljaka, u kojoj on navodi da bi haotičan kolaps Agrokora zahvatio skoro 500.000 ljudi i doveo do pada hrvatske ekonomije od čak 10 oosto, a možda i više.
“Prije samo nekoliko godina, Agrokor je bio perjanica hrvatskog biznisa”, podsjeća Ekonomist i piše kako je kupovina Merkatora 2014. godine bila preveliki zalogaj za Agrokor.
“Dok su se domaće i strane banke stidljivo udaljavale od Agrokora, uletjeli su Rusi koji su kreditirali Todorića, a koji su sada protiv njega podnijeli kaznenu prijavu zbog prevare, ali su i kritikovali Ramljaka”, piše list i objašnjava da se još ne zna koliki je uopšte Agrokorov dug i dodaje kako je poznato da nije manji od 6,74 milijardi evra. Na kraju teksta se zaključuje da bi se region mogla vratiti u dugu recesiju, iz koje je tek izašao, nakon što budu poznati stvarni podaci u vezi sa finansijskim stanjem Agrokora. (B92)