– Pošto je šteka ovih cigara?

– 25 maraka.

– A ovih?

– 30 maraka!

– Ima li duhana?

– Nema ako ‘nako pitaš, ako ćeš kupiti, ima.

Ovo je jedan od razgovora s uličnim prodavačima koji su reporteri “Dnevnog avaza” obavili juče na ulicama Sarajeva. Neimaština natjera ljude da po stare dane prodaju švercovane cigare koje nabavljaju od malo “krupnijih riba”, koje opet nabavljaju od velikih švercera.

Upravo je prije dva dana Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), provela akciju u kojoj je zaplijenjena veća količina duvana, duvanskih prerađevina i opreme u vrijednosti od 288.750 maraka!

– Na području Banjaluke službenici UIO iz svih regionalnih centara, u saradnji sa službenicima SIPA, učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom „King“, usmjerenih na sprečavanje nezakonitosti u prodaji akciznih proizvoda. U toku provođenja spomenutih operativnih aktivnosti kod više fizičkih lica pronađeni su i privremeno oduzeti ukupno 27.283 kutije cigareta i 350,7 kilograma rezanog duhana, kao i mašina za punjenje cigareta. Oduzeti duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000 KM – navedeno je u saopštenju UIOBiH.

Nakon što su zaprimili dojave i od građana službenici UIO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o akcizama u BiH na teritoriji Banje Luke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih lica pronašli 132,5 kg rezanog duvana, 4.971 kutiju cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta.

– Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO, a njena vrijednost se procjenjuje na iznos od 56.750 KM – navode iz UIO.

Crno tržište duhana je rak-rana bh. ekonomije.

Primjera radi, samo u prvih devet mjeseci 2023. godine UIO je, uz pomoć policijskih agencija, zaplijenila duhana i duhanskih prerađevina u vrijednosti od čak 1.106.433 KM! Zaplijenjeno je: 26.626 kutija cigareta, 1.935 kilograma rezanog duhana, 340.871 komad ručno pripremljenih cigareta, 1.972 kilograma arome za nargilu, 295 paketića SNUS-a (duhana za oralnu upotrebu).

Akcizne markice
Lani je za devet mjeseci zaplijenjeno robe u vrijednosti od 1.139.911 maraka.

– Podaci o rastu broja izdanih akciznih markica svakako pokazuju da se crno tržište duvana i cigareta u BiH kontinuirano smanjuje. U devet mjeseci 2023. godine UIO je izdala 206 miliona komada akciznih markica za obilježavanja duvana i cigareta, a u istom periodu 2022. izdano je 189 miliona komada. To predstavlja rast od skoro 9 posto.

Takođe, rast broja izdanih akciznih markica nije zabilježen samo ove godine, već je 2021. zabilježen rast broja izdanih akciznih markica za 1 posto u odnosu na 2020., dok je 2022. zabilježen dodatni rast broja izdanih akciznih markica u odnosu na 2021. godinu.

Sve su ovo podaci koji ukazuju na to da se crno tržište duhana i cigareta u BiH smanjuje – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

Opremu donirale SAD
Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, doniranu Upravi od Ambasade SAD u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Od 1. januara 2020. do 30. septembra 2023. godine nadležnim opštinskim/osnovnim sudovima podneseno je 706 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka te su izdata 364 prekršajna naloga protiv ukupno 897 fizičkih lica i 173 pravna lica. (Avaz)