BANJALUKA – Željezničari u RS, koji su u ponedjeljak stupili u štrajk, za danas su najavili prekid saobraćanja svih vozova uprkos apelu premijera i resornog ministra RS da to ne čine.

Zlatko Marin, predsjednik Štrajkačkog odbora radnika "Željeznica RS", izjavio je da će od petka sprovoditi radikalnije mjere borbe za svoja prava, uključujući potpunu obustavu putničkog i teretnog prevoza.

"Ne odustajemo od svojih zahtjeva i odluka, pogotovo što još nismo dobili zvaničan poziv iz Vlade na razgovor", naglasio je Marin.

Aleksandar Džombić, premijer RS, i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, pozvali su juče željezničare da odustanu od najavljene potpune blokade saobraćaja i svoje aktivnosti usklade s odlukom Vlade i Uprave ŽRS o minimalnom procesu rada.

Džombić je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da se delegacija Vlade u utorak sastane s Upravom i Štrajkačkim odborom ŽRS u cilju definisanja načina na koji se mogu sanirati gubici i štete u tom preduzeću, te utvrđivanja budućeg funkcionisanja tog neprofitabilnog sistema.

"Na sastanku ćemo utvrditi i odgovornost i odrediti pravce kako ćemo rješavati probleme i sa koliko radnika. Imamo informacije da neki radnici ŽRS ne dolaze na posao po dva-tri mjeseca i svi moramo dati doprinos da se preduzeća usprave na noge", kazao je Džombić.

Željezničari traže isplatu neizmirenih plata i drugih ličnih primanja u ukupnom iznosi od 21 milion KM. Oni su u štrajku redukovali većinu teretnog prevoza, dok se putnički saobraćaj odvijao nesmetano.

Džombić je rekao da su tekuće plate radnicima ŽRS isplaćivane redovno, dok se kašnjenje u isplati četiri dohotka "vuče" još od 2001. godine. On je podsjetio da preduzeće ima godišnje prihode od oko 70 miliona KM, od čega im Vlada usmjerava 30 miliona, dok od ukupnih rashoda od 90 miliona KM čak 55 miliona otpada na plate zaposlenih.

Ministar Čubrilović ukazao je na ogromne štete koje trpi privreda RS, ali i ino-kompanije, zbog obustave teretnog prevoza, navodeći da su zaprimili 23 zahtjeva za propuštanje kompozicija.

"To su obaveze koje je ŽRS preuzela i morali bi naći načina da se to ispoštuje. U Kombinatu aluminijuma u Crnoj Gori mogu da nastupe štete koje se mjere stotinama miliona evra", upozorio je Čubrilović.

On je ocijenio da Vlada RS ima korektniji odnos prema ŽRS, nego što to imaju druge zemlje u regionu prema svojim željezničkim preduzećima.

"Podržavamo zahtjeve radnika koji treba da ostvare svoja prava, ali ne i način na koji to žele da urade praveći dodatnu štetu. Na taj način nećemo uspjeti riješiti njihove probleme i zato se nadam da će biti razumijevanja Štrajkačkog odbora za minimalni proces rada", kazao je Čubrilović.

U Štrajkačkom odboru ŽRS odgovaraju da se neće povinovati zahtjevima za uspostavljanje minimalnog režima rada po uslovima Vlade i menadžmenta, već samo po vlastitim odlukama.

"Shvatamo zahtjeve privrednika i žao nam je što smo bili prinuđeni na ovakvo postupanje, ali ne možemo drugačije, jer smo nebrojeno puta izigrani. Ako bismo u funkciju pustili onoliko teretnih vozova koliko traži Vlada mi bismo mogli štrajkovati i 100 godina, a ne bismo dočekali da ispoštuju naše zahtjeve", kazao je Marin.

PK RS: Hitno deblokirati prevoz robe

Privredna komora RS zatražila je juče od rukovodstva ŽRS da hitno uspostavi minimalan procesa rada preduzeća u cilju obezbjeđenja prevoza robe, ukazujući da zbog štrajka željezničara gubitke trpi cijela privreda RS.

Predsjednik Privredne komore Borko Đurić i resorni ministri saobraćaja i industrije, Nedeljko Čubrilović i Željko Kovačević, zajednički su ocijenili da se situacija maksimalno usložnjava i da treba hitno reagovati.

Privrednoj komori obratile su se njene članice veliki izvoznici, među kojima su "Boksit" Milići, "ArcelorMittal Prijedor" i "Birač" Zvornik sa zahtjevom za intervenciju s ciljem funkcionisanja prevoza tereta željeznicom.

"Zbog nefunkcionisanja normalnog prevoza robe ovi subjekti trpe ogromne štete, jer usljed neblagovremene isporuke robe prema svojim partnerima, prijeti im otkaz poslovne saradnje, plaćanje ugovorenih penala, a time i milionske štete", upozorava Privredne komora u saopštenju.

Izvor Agencije