SARAJEVO – Najstarija bonitetska kuća na svijetu “Dun&Bradstreet” i dalje Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom ulaganja.

U najnovijem izvještaju navodi se da je bankarski sektor u BiH zabilježio rekordan gubitak od 46 miliona evra u 2010. godini, za razliku od devet miliona evra profita u 2009. godini.

Kako bi podstakla likvidnost, Centralna banka BiH je snizila obaveznu rezervu sa 14 na 10 odsto. Međutim, ova bonitetska kuća nije sigurna da će to biti dovoljno, budući da je potražnja za kreditima i dalje slaba usprkos niskim kamatama.

Dan end Bredstrit smatra da je bankarski sektor ipak trenutno stabilan, budući da su banke većinom u stranom vlasništvu.

Ističe se da je politički rizik i dalje visok, jer predstavnici tri konstitutivna naroda ne mogu da se dogovore o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, iako su izbori bili još u oktobru.

U izvještaju se procjenjuje i da je “vrlo vjerojatno da nova centralna vlast neće imati veliku moć, što će uticati na poslovno okruženje u BiH”.

“Jedino snažna centralna vlast može da se odlučno uplete u borbu sa korupcijom koja je glavni problem poslovanja u BiH”, tvrdi se u izvještaju.

U regiji i dalje najveći rejting ima Slovenija koja spada u razred niske rizičnosti.

U najnovijem izdanju publikacije “Međunarodni rizici i pregled plaćanja”, koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države, rejting je smanjen Tunisu, Mađarskoj, Libanu, Obali Slonovače, Novoj Gvineji i Trinidadu i Tobagu, dok je povećan Etiopiji.

Izvor Agencije