BANJALUKA – BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti ekonomski rast od 2,7 odsto, a u narednoj godini taj rast bi mogao iznositi 3,4 odsto, projekcije su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Direkcija iznosi predviđanje na osnovu očekivanog ekonomskog rasta nekih od važnijih ekonomskih partnera iz bližeg okruženja BiH, kao i zbog rasta u evrozoni.

Prognozirani rast ekonomije u BiH trebao bi, prije svega, biti nošen rastom izvoza, te postepenim jačanjem privatne potrošnje i investicija, dok bi jačanje domaće tražnje trebalo dovesti do povećanja rasta uvoza, te skromnog realnog povećanja spoljnotrgovinskog deficita od dva odsto u ovoj godini.

Očekivano postepeno jačanje ekonomskog rasta u evrozoni i neposrednom okruženju trebalo bi dovesti do daljeg, takođe postepenog jačanja ekonomskog rasta u BiH, koji bi u 2016. godini trebao iznositi 4,3 odsto, a u 2017. godini 4,6 odsto.

Dalje poboljšanje situacije u okruženju trebalo bi donijeti veću izvoznu tražnju i jačanje inostranog priliva novca. To bi trebalo dovesti do postepenog jačanja BiH ekonomskog rasta, prije svega daljnjim jačanjem izvoza, te privatne potrošnje i investicija.

S obzirom da glavne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta dolaze iz vanjskog sektora, tu se upravo nalaze i glavni rizici njihovog ostvarenja.

Naime, slabiji ekonomski rast u okruženju ili eventualne recesije u budućnosti mogli bi ponovo značajno ugroziti ekonomski rast u BiH, upozorava Direkcija za ekonomsko planiranje. (Agencije)