BANJALUKA – Tendersku dokumentaciju za izgradnju šest malih hidroelektrana na rijeci Bosni na potezu od Modriče do Doboja, čiji je investitor norveški “Technor Energy”, podiglo je devet inostranih konzorcijuma.

Miodrag Milićević, predstavnik "Technor Energyja", kazao je da su se na tender prijavili konzorcijumi čiji su nosioci "Strabag" iz Njemačke, "Alpine", PORR i "Andritz Hydro" iz Austrije, "Iberdrola" iz Španije, "Primorje" i CPM iz Slovenije, te "Ingra" i "Konstruktor" iz Hrvatske.

"Odziv na tender je iznad naših očekivanja, što pokazuje da je ovaj projekat interesantan za velike izvođače", rekao je Milićević u pauzi sastanka s predstavnicima zainteresovanih građevinskih kompanija koji je juče održan u Banjaluci.

Otvaranje ponuda na tom međunarodnom tenderu, koji je raspisan prije mjesec dana, zakazano je za 15. septembar, nakon čega teče rok od mjesec dana za ocjenu pristiglih ponuda. Milićević napominje da iza toga slijedi period od dva mjeseca za dodatne razgovore s jednim do dva najbolja ponuđača, dok potpisivanje ugovora za izvođenje radova očekuje u januaru iduće godine.

Tenderom se, ističu u "Technor Enegyju", traži glavni izvođač koji će ponuditi kompletan projekat izgradnje šest malih hidroelektrana, planirane ukupne instalisane snage 74 megavata, po principu "ključ u ruke". To podrazumijeva da će izabrani konzorcijum izvesti inžinjering, građevinske radove, nabavku i instaliranje opreme i puštanje u rad elektrana.

Norveški investitor trenutno je u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i eksproprijacije zemljišta na lokacijama za izgradnju elektrana.

"Nadamo se da ćemo do polovine avgusta završiti posao za prve dvije lokacije, odnosno hidroelektrane ‘Cijevna 1’ i ‘Cijevna 2’ da bi, prema našem planu, s pripremnim radovima na prvoj lokaciji počeli do kraja godine. Pripremni radovi podrazumijevaju izgradnju infrastrukture, pristupnog puta i terena za građenje, kako bi glavni izvođač odmah po odabiru mogao ući u izgradnju elektrana", kazao je Milićević.

Izvor Nezavisne novine