ČELINAC – Pogon preduzeća “Dević tekstil” u Čelincu juče popodne prestao je sa radom, a stotinjak radnica ostalo je bez posla.

Proizvodne mašine prevezene su u centralu preduzeća u Tesliću.

        Radnice ovog kolektiva juče ujutro su protestima spriječile utovar mašina, zahtijevajući da im poslodavac isplati dugovanja, ali se vlasnik preduzeća Novo Dević u popodnevnim časovima pojavio u proizvodnom pogonu u Čelincu i obećao im isplatu, nakon čega su one prekinule protest.

        Novo Dević tvrdi da radnicama nije podijelio otkaze, već ih je pozvao da rade u Tesliću, ali da to većina žena nije u mogućnosti da prihvati iz ekonomskih i praktičnih razloga.

        Radnice ovog preduzeća rekle su da rade u veoma teškim uslovima i da su im plate izuzetno niske, tvrdeći da je poslodavac odlučio da zatvori pogon u Čelincu jer je Vlada Republike Srpske najavila ukidanje subvencija tekstilnim preduzećima.

Prema njihovim riječima, godinama su radile 12 časova dnevno, a bile prijavljene na četiri, nisu imale slobodnu nijednu subotu, a često su morale da na posao dolaze i nedjeljom. Od maja im se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, a nikada nisu imale obezbijeđen topli obrok. Plata im je bila uglavnom oko 250 KM, ali nikada nisu dobijale platnu listu.

Radnice ističu da je poslodavac proteklih godina koristio sve subvencije koje je Vlada Republike Srpske dodjeljivala tekstilnim preduzećima. Kada je najavljeno ukidanje subvencija, vlasnik je odlučio da zatvori pogon.

Radnice navode da su o ovom problemu više puta obavještavale i predstavnike opštine Čelinac, tim prije što je sadašnji načelnik Odjeljenja za inspekcije i komunalnu policiju Mirislav Spasojević bio šef ovog pogona, ali da nisu pokazali interesovanje da im pomognu.

        Dević je rekao novinarima da je odlučio da pogon zatvori jer je nerentabilan.

Izvor Agencije