KLJUČ – Menadžment Drvne industrije “Sanica” iz istoimenog mjesta u blizini Ključa, donio je odluku o pokretanju stečaja u ovoj firmi te preporučio za 140 radnika ovog preduzeća da se prijave na Biro za zapošljavanje.

Prema riječima Eldiana Omara Saliha, predstavnika kompanije "Enderli Global Holding", većinskog vlasnika preduzeća iz Sanice, ovakva odluka je donesena kako bi se kroz stečajni postupak pokušala reorganizirati ova fabrika.

"Niz je razloga zbog kojih smo primorani da povučemo ovaj nepopularan potez. Neki su objektivne prirode, kao što su nastala dugovanja, te velika ekonomska kriza i recesija u drvoprerađivačkoj industriji", istakao je Salih.

Radnici DI "Sanica" izrazili su ogorčenje ovakvom odlukom pomenute kompanije sa sjedištem u Londonu, koja je prije šest godina postala većinski vlasnik firme.

"Radnici traže isplatu devet zaostalih plata, jer smo ih zaradili do posljednje marke. Ukoliko se to ne desi, razmotrićemo naše dalje korake", rekao je predsjednik Sindikata radnika DI "Sanica" Bekir Draganović.

Radnicima je podršku pružio i predsjednik saveza samostalnih sindikata Unsko-sanskog kantona Muhamed Mahmutović, koji je istakao kako u procesu stečaja ispunjavanje obaveza prema radnicima mora biti na prvom mjestu.

Izvor Nezavisne novine