Rudarska industrija zlata bori se da održi rast proizvodnje jer je zalihe žutog metala sve teže pronaći, prema Svjetskom savjetu za zlato.
– Vidjeli smo rekordnu proizvodnju rudnika u prvom tromjesečju 2024. koja je porasla za 4 posto na godišnjem nivou. Ali šira slika, mislim o proizvodnji rudnika je da je, zapravo, dosegla plato oko 2016., 2018. i od tada nismo vidjeli nikakav rast – rekao je glavni tržišni strateg WGC-a John Reade.

Prema podacima Međunarodnog trgovinskog udruženja, proizvodnja rudnika porasla je samo 0,5 posto u 2023. u poređenju s prošlom godinom.

Godine 2022. rast je iznosio 1,35 posto na godišnjem nivou, godinu prije iznosio je 2,7 posto, dok je 2020. globalna proizvodnja zlata zabilježila prvi pad u deceniji, klizeći za 1 posto.

– Mislim da je tu nevjerovatna priča: nakon 10 godina brzog rasta od otprilike 2008. godine, rudarska se industrija bori da izvijesti o održivom rastu proizvodnje – rekao je Reade.

Nova nalazišta zlata sve je teže pronaći širom svijeta jer su mnoga perspektivna područja već istražena, pojasnio je. Sve je teže pronaći zlato, dopustiti ga, finansirati i njime upravljati.

Eksploatacija zlata velikih razmjera kapitalno je intenzivna i zahtijeva značajna istraživanja i razvoj, za što je u prosjeku potrebno 10 do 20 godina prije nego što rudnik bude spreman za proizvodnju, prema WGC-u.

Čak i tokom procesa istraživanja, vjerovatnoća da otkriće napreduje u razvoj rudnika je mala, sa samo oko 10 posto globalnih otkrića zlata koji sadrže dovoljno metala da opravdaju rudarenje.

Do danas je iskopano oko 187.000 metričkih tona zlata, a većina dolazi iz Kine, Južne Afrike i Australije. Rezerve zlata koje se mogu iskopati procjenjuju se na oko 57.000 tona, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država.

Osim procesa otkrivanja, vladine dozvole koje je sve teže osigurati i koje zahtijevaju više vremena za dobivanje otežale su rudarenje, dodao je Reade. Osiguravanje licenci i dozvola potrebnih prije nego što rudarske kompanije počnu s radom može potrajati nekoliko godina.

Dodatno, mnogi rudarski projekti planirani su za udaljena područja koja zahtijevaju infrastrukturu kao što su ceste, struja i voda, što rezultira dodatnim troškovima u izgradnji tih rudnika i finansiranju operacija, rekao je Reade.

Cijene zlata uzimaju oduška nakon što su posljednjih mjeseci porasle na rekordno visok nivo potaknute snažnom potražnjom koju predvodi Kina. Spot zlato trenutno se trguje po 2.294,3 USD po unci. (Seebiz, Foto pixabay)