DOBOJ – Preduzeće “Energoinvest novi – TNNO” u Doboju prošle godine je domaćim i inostranim kupcima isporučilo proizvode u vrijednosti milion maraka, izjavio je direktor firme Džemo Slamnik.

“Kupci naših 16 grupa proizvoda niskonaponske opreme su iz BiH i iz država sa prostora bivše Jugoslavije, kao i iz ostalih zemalja Evrope koji čine 30 odsto od ukupnog broja kupaca”, rekao je Slamnik.

On je rekao da je u preduzeću polovinom januara počela izrada plana proizvodnje za ovu godinu i da prvi pokazatelji ukazuju da bi poslovanje moglo biti bez gubitka i sa mogućim povećanjem za oko 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali pod uslovom da menandžment, zajedno sa sindikatom, redovno prati ostvarenje rezultata poslovanja.

Slamnik smatra da to neće biti lako ostvariti, ne samo zbog velike tržišne konkurencije, već i zbog toga što preduzeće ima značajne obaveze, najvećim dijelom iz ranijeg perioda, čije se izmirenje ne može izbjeći, kako zbog pojedinih presuda sudova, tako i zbog njihove strukture u kojoj su najveće obaveze prema državi.

On je podsjetio da je Fabrika niskonaponske opreme (TNNO) u Doboju osnovana 1963. godine i do 1992. godine bila je u sistemu sarajevskog “Energoinvesta” uspješan proizvođač svih vrsta niskonaponskih prekidača, sklopki, rastavljača, kontaktora, bimetalnih releja, tipkala, signalnih sijalica i rednih stezaljki.

Nakon proteklog rata, u preduzeću je obnovljena proizvodnja, a zbog lošeg poslovanja i nagomilanih gubitaka 2005. godine pokrenut je stečajni postupak i na osnovu stečajnog plana obavljena je reorganizacija preduzeća, kao i osnivanje novog preduzeća pod nazivom “Energoinvest novi – TNNO”.

U tom novom preduzeću, zaslugom svih 58 zaposlenih radnika, posebno njegovih visokostručnih kadrova, oživjeli su ključni proizvodni pogoni i stvoreni uslovi za dobijanje sertifikata ISO 9001:2000, bitnog za isporuku proizvoda na domaće i inostrano tržište, rekao je Slamnik, koji je nepune dvije godine rukovodilac ove firme.

Izvor Agencije