BANJALUKA – Konzorcijum “Delta-Zekstra” nije odustao od kupovine banjalučke robne kuće “Boska”, izjavio je juče premijer RS Milorad Dodik koji se sastao s predstavnicima tih srbijanskih kompanija.

Dodik je rekao da osnovni problem u realizaciji kupoprodajnog ugovora potpisanog s kupcima iz Beograda predstavljaju ranije prodati dijelovi suterena robne kuće, koji ugrožavaju funkcionalnost "Boske".

"Ostalo nam je da u narednih nekoliko dana sagledamo mogućnosti za rješenje problema u vezi s poslovnim prostorima u prizemlju ‘Boske’, prije svega kroz njihov otkup od sadašnjih vlasnika", rekao je Dodik.

Rješavanje problema u vezi sa spornim poslovnim prostorima po kupoprodajnom ugovoru na sebe je preuzeo konzorcijum "Delta-Zekstra". Beograđani se, međutim, nisu mogli dogovoriti s vlasnicima tih objekata o njihovom otkupu, zbog čega ni nakon isteka nekoliko rokova nisu uplatili tri miliona evra za većinski paket državnih akcija "Boske". Nakon toga pojavile su se brojne spekulacije da je srbijanski kupac odustao od privatizacije "Boske".

"Konzorcijum je nepravedno optuživan u vezi sa spremnošću da uđe u ovaj poslovni aranžman, jer bi malo ko u postojećim ekonomskim okolnostima ušao u ovakav aranžman", rekao je Dodik.

Premijer RS je naglasio da je nekadašnji menadžment prodajom najatraktivnijih dijelova "Boske" ugrozio njeno funkcionisanje i istakao da bi bez tog problema prodaja davno bila završena, jer ne postoji problem u opredjeljenju konzorcijuma "Delta-Zekstra" da kupi banjalučku robnu kuću.

Zbog prodaje pomenutih poslovnih prostora 2004. i 2005. godine u banjalučkom Okružnom sudu vodi se krivični postupak protiv bivšeg direktora "Boske" Vladislava Babića, nekadašnjeg ministra trgovine RS Borisa Gašpara i njegovog tadašnjeg pomoćnika Brace Vrančića.

Ljubomir Dakić, direktor "Boske", izjavio je da ne zna za sastanak predstavnika konzorcijuma "Delta-Zekstra" i Vlade.

U slučaju da propadne posao sa srbijanskim kupcem Vlada je radnicima "Boske" obećala isplatu 80 odsto zaostalih plata i otpremnina i povezivanje radnog staža, što je većina zaposlenih i prihvatila. Taj paket mjera je razmatran i na sastanku predstavnika Vlade i Sindikata "Boske", a vlasti su tada obećale i da će u četvrtak donijeti konačnu odluku o sudbini privatizacije robne kuće. Na jučerašnjoj sjednici Vlade nije, međutim, raspravljano o ovom problemu.

Ugovor o privatizaciji "Boske" potpisan je u oktobru prošle godine, a tada se konzorcijum "Delta-Zekstra" obavezao da će u modernizaciju ove trgovačke kuće uložiti tri miliona evra i na poslu zadržati svih 254 radnika.

Izvor Nezavisne novine