SRBAC – Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS na današnjoj sjednici u Srpcu jednoglasno je usvojilo kriterijume za raspodjelu 30 miliona KM bespovratnih sredstava koja bi obezbijedila Vlada RS na ime stabilizacije budžeta u svih 63 opštine u Srpskoj.

Sjednici Predsjedništva Saveza opština i gradova RS prisustvovalo je 15 načelnika opština i ministri finansija Aleksandar Džombić i uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac, koji su članove Predsjedništva upoznali o prijedlogu odluke Vlade o obezbjeđenju 30 miliona KM bespovratnih sredstava na ime stabilizacije budžeta u sve 63 opštine RS.

Ministar Džombić iznio je prijedlog Vlade RS da se ova sredstva raspodijele po osnovu četiri kriterijuma.

Prvi je kumulativni deficit opština na kraju prošle godine koji nosi 30 odsto sredstava, drugi je stepen razvijenosti opština i gradova prema broju stanovnika, takođe 30 odsto, treći kriterijum je ostvarenje prihoda od PDV-a 20 odsto i po osnovu kriterijuma manje ostvarenih prihoda od indirektnih poreza takođe 20 odsto.

“Predsjedništvo je korigovalo ovaj prijedlog na način da prvi kriterijum bude zadržan sa 30 odsto, drugi 20 odsto, a treći i četvrti kriterijum po 25 odsto. O zaključcima Predsjedništva upoznaćemo Vladu RS koja je odlučila da ova sredstva, kao dio sredstava od podrške MMF-a, doznači srazmjerno svim opštinama RS na grant osnovi i to sukcesivno do kraja ove godine”, rekao je nakon sjednice Džombić.

On je naglasio da će Vlada RS ova sredstva po kreditnom osnovu vratiti MMF-u, bez potraživanja od opština.

“Na današnjoj sjednici Predsjedništva vođena je duga, ali korektna rasprava. Na kraju, zaključci su jednoglasno usvojeni. Veliko mi je zadovoljstvo što je Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS još jednom pokazalo da radi u interesu svih opština tako da se nisu mogle osjetiti nikakve političke razmirice”, rekao je predsjedavajući skupa Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke.

On je zahvalio Vladi RS koja je prihvatila inicijativu Predsjedništva Saveza opština i gradova, koja je pokrenuta još u februaru ove godine.

Zadovoljni su bili i ostali učesnici skupa, među kojima i načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović, koji je pozdravio odluku Vlade koja je u vrijeme ekonomske krize našla mogućnosti da obezbijedi bespovratna sredstva za sanaciju opštinskih budžeta, od kojih je većina u velikoj krizi.

“Dobar je i potez Vlade što je odlučila da konsultuje Predsjedništvo Saveza opština i gradova. Pozdravljam zaključke koji su danas usvojeni u demokratskoj raspravi”, rekao je Krsmanović.

Izvor Agencije