NJUJORK – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošle nedjelje, već treće zaredom, jer je sve jasnije da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata dok u Vašingtonu traje borba oko ključnih reformi.

Cijena evra porasla je prošle nedjelje 0,5 posto, na 1,0795 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njen kurs potonuo 1,2 posto, na 111,35 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo treću nedjelju zaredom, i to za 0,5 posto, na 99,74 boda, nedaleko najniže nivoe u sedam nedjelja.

Posustajanje američke valute posljedica je sumnji u to da će predsjednik SAD-a Donald Tramp uspjeti da ispuni svoja obećanja o mjerama za podsticanje ekonomskog rasta, inflacije i rasta kamatnih stopa.

To se pitanje otvorilo jer saradnja Trampa i republikanaca nije prošla na prvom testu. Cijele se se nedjelje, naime, očekivalo glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, umjesto tzv. Obamacarea.

Prvobitno je glasanje o tom zakonskom predlogu bilo predviđeno za četvrtak veče. Potom je odgođeno do petka da bi na kraju republikanci povukli prijedlog iz procedure, jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja zastupnika iz vlastite stranke, dok su demokratski zastupnici jednoglasni u tome da ne podržavaju predlog novog zakona.

Kako je prvi test saradnje Trampa i republikanaca prošao neslavno, postoji bojazan da ni ostali Trampovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A dosad su Trampova obećanja o smanjenju poreza i podsticanju fiskalne potrošnje podržavala procjene o ubrzavanju rasta ekonomije i inflacije, a to je, pak, podsticalo procjene da će američka centralna banka morati da ubrza tempo povećanja kamata.

No, ta su očekivanja sada splasnula, pa je dolar pod pritiskom.

S druge strane, podršku zajedničkoj evropskoj valuti pružaju očekivanja ulagača da bi Evropska centralna banka (ECB) prema kraju godine mogla početi da razmišlja o polaganom okretanju u smjeru zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na jačanje ekonomije i inflacije u eurozoni.

Funkcioneri u ECB-u i dalje umanjuju mogućnost skorijeg zaoštravanja monetarne politike, premda tržišta i dalje računaju da bi do podizanja kamata moglo doći u septembru 2018. godine”, napisao je u bilješci klijentima valutni analitičar banke ING Chris Turner. (Bankar.me)