DETROIT – Kompanija Dženeral Motors je poboljšala svoje finansijske prognoze za ovu godinu nakon što je tokom prvog tromjesečja, zahvaljujući uspješnim poslovnim aktivnostima u Sjevernoj Americi, nadoknadila gubitke na drugim mjestima.

Proizvođač automobila očekuje zaradu u ovoj godini u rasponu od 12,5 do 14,5 milijardi dolara, odnosno devet do 10 dolara po akciji, što je više u odnosu na prethodni raspon od 12 do 14 milijardi dolara, ili 8,50 do 9,50 dolara po akciji, prenio je Rojters.

Agencija navodi da su te pretpostavke nadmašile najoptimističnija predviđanja Volstrita za prvi kvartal. Kompanija je sada takođe povećala očekivanja za slobodni novčani tok na raspon od 8,5 do 10,5 milijardi dolara, u odnosu na ranije predviđanje od osam do 10 milijardi dolara.

Akcije Dženeral Motorsa skočile su za više od pet odsto nakon tog izvještaja. Kompanija je saopštila da njen neto prihod tokom prvog kvartala porastao za oko 26 odsto u odnosu na proteklu godinu, to jest na 2,95 milijardi dolara .

Neto prihod ovog proizvođača automobila, koji se može pripisati akcionarima, porastao je za 24,4 odsto na 2,98 milijardi dolara (ili 2,56 dolara po akciji), u odnosu na prvi kvartal 2023. godine kada je kompanija prijavila neto prihod, koji se pripisuje akcionarima, od oko 2,4 milijarde dolara (ili 1,69 dolara po akciji).