LONDON – Ekonomija Velike Britanije u februaru je mjesečno porasla za 0,1 odsto i time se nadovezala na januarski mjesečni rast od 0,3 odsto, objavila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS).

Rezultat pokazuje da se britanska privreda vratila rastu nakon što je u decembru mjesečno pala za 0,1 odsto i na kraju 2023. godine pala u tehničku recesiju, prenosi Gardijan.

“Ove brojke su dobrodošao znak ekonomskog preokreta. Možemo da se nadovežemo na ovaj uspjeh ako se budemo pridržavali našeg plana”, izjavio je britanski ministar finansija Džeremi Hant.

Glavni motor rasta privrede u Britaniji je proizvodnja koja je porasla za 1,1 odsto mjesečno, sektor usluga za 0,3 odsto, dok je britansko građevinarstvo palo za 1,9 odsto. U tromjesečnom periodu od decembra do februara britanski BDP je porastao za 0,2 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom.

“Sunce je konačno obasjalo britansku ekonomiju, ali njeni izgledi su i dalje u magli”, ocijenila je glavna ekonomistkinja agencije KPMG, Jael Selfin.