SARAJEVO – Elektroprivreda Bosne i Hercegovine razmatra uvođenje blok tarifa što može da dovede i do poskupljenja za one koji troše više električne energije, naveo je vršilac dužnosti direktora te kompanije Sanel Buljubašić.

Međutim, postoje mišljenja da bi uvođenje ove metode obračunavanje utroška struje bilo diskriminatorno i neustavno, prenosi Kliks.

Buljubašić je napomenuo da je krajem 2021. počeo trend smanjenja proizvodnje električne energije u Elektroprivredi BiH. “Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa kako bismo građanima približili to da se moramo pridržavati energetske efikasnosti i početi sa štednjom električne energiju”, rekao je on.

Buljubašić uvjerava da će uvođenjem blok tarifa cijena električne energije ostati ista za većinu domaćinstava, dok samo oni koji budu više trošili, više i platiti.

Federalni parlamentarac i ekonomista Admir Čavalić ipak upozorava da Elektroprivreda BiH umesto restrukturiranja vlastitog modela poslovanja sada najavljuje prebacivanje tereta gubitka od 140 miliona konvertabilnih maraka na krajnje potrošače.

Kada je u pitanju uvođenje blok tarife, on ističe da je reč o diskriminatornoj i posljedično neustavnoj mjeri, koja je već krajem februara ove godine pala na Ustavnom sudu Republike Srpske.