NJUJORK – Godina na izmaku nije bila dobra za američko tržište akcija. Glavni indeks Njujorške berze S&P 500 pao je za skoro 20 posto, i nadrealno bi bilo očekivati da se posljednjeg trgovačkog dana u 2022. dogodi nekakav čudesni oporavak.

Mada je ukupan rezultat za američko tržište akcija negativan, dosta investitora završava godinu s visokim dobicima, uglavnom od ulaganja u akcije energetskih kompanija, koje su imale najbolji učinak u 2022, navodi se u analizi tv stanice  CNN.

Brutalno visoke cijene nafte i gasa bile su udarna globalna tema ove godine i jedan od najvećih faktora koji je doprinijeo rastu stopa inflacije širom svijeta do višedecenijskih najviših nivoa.

Vijesti o rastu cijena energenata zadavale su veliku glavobolju vozačima, domaćinstvima, kompanijama i kreatorima ekonomskih i monetarnih politika, ali su za energetsku industriju bile odlične jer su cijene nafte i vrijednost energetskih akcija tesno povezane.

Akcije energetskog sektora su u dosadašnjem toku godine ostvarile rast od preko 60 posto, značajno nadmašujući svaki drugi sektor u indeksnoj korpi S&P 500. Vrijednost nijedog drugog sektora nije se povećala čak ni 5,0 procenata od početka godine do danas. Najveći dobitnik u indeksu S&P 500 bila je u 2022. kompanija Ocidental Petroleum, sa skokom vrijednosti od 122 procenta.

Na drugom mjestu je Konstelejšen Enerdži s rastom od 109 odsto, a Hes je treći sa dobitkom od 94 posto. Prvih deset najvećih dobitnika na berzi zaokružuju Maraton Petroleum, Ekson, Šlumberger, APA, Frst Solar, Halibarton i Maraton oil, čije su akcije ojačale između 70 i 80 posto ove godine. Cijene gasa i nafte padaju posljednjih nedjelja, ali su i dalje više nego što su bile u posljednjih nekoliko godina. To je doprinijelo rekordnim profitima velikih energetskih kompanija. Očekuje se da će se neto zarade globalnih proizvođača nafte i gasa udvostručiti 2022. na rekordnih 4,0 biliona dolara, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Od svih energetskih kompanija u korpi S&P 500, čak 81 odsto je u trećem kvartalu prijavilo zarade koje su nadmašile tržišne prognoze, prema podacima Faktseta. Energetski sektor je u tromjesečju jul-septembar zabilježio najveći rast dobiti od svih 11 sektora, od čak 137,3 procenta u odnosu na isti period 2021.

S druge strane, ovo je godina kada više nije bilo besplatnih ručkova u Silicijumskoj dolini. Vrijednost velikih tehnoloških kompanija je tokom minule decenije dostigla vrtoglave visine, jer im je na ruku išlo okruženje niskih kamatnih stopa i niska inflacija. To više nije slučaj, što pokazuju i aktuelni podaci o kotacijama akcija u sektorima tehnologije i komunikacija. Najveći gubitnik u S&P 500 korpi je ove godine akcija kompanije za energetska tehnološka rešenja DŽenerak Holdings s padom od oko 74 procenta.

Slijedi Meč Grupa, kreator aplikacije za dogovaranje sastanaka, koja je izgubila 70 posto vrednosti, a identičan pad od 70 odsto bilježi i “Tesla” Ilona Maska, što ovu automobilsku tehnološku kompaniju pozicionira na treće mjesto gubitnika godine na Volstritu. Meta, Fejsbukova matična kompanija, takođe se nalazi među prvih deset akcija s najlošijim učinkom, s padom cijene od 65 posto.

Početkom ove godine “Tesla” je bila peta najvrednija kompanija u indeksu S&P 500, a Meta šesta. Za tehnološku industriju je 2022. godina bila noćna mora, budući da su kompanije iz tog sektora uajedno izgubile gotovo 4,0 biliona dolara tržišne vrijednosti. Pri tome, 10 akcija s najgorim učinkom u S&P 500 zbrisalo je tržišnu vrijednost od oko 1,6 biliona dolara.

Čak je i Epl, koji se generalno smatra otpornijim od drugih tehnoloških kompanija, pao za 31 procenat, što je iznad pada indeksa S&P 500, koji meri ukupnu vrijednost Njujorške berze. Volstrit se nada oporavku tehnološkog sektora sljedeće godine, ali imajući u vidu da predstoje dalja povećanja kamatnih stopa i ​​moguća recesija, investitori će na to morati da pričekaju. (Tanjug)