Elektroprivreda RS završiće 2010. godinu s ukupnim očekivanim prihodima od 619 miliona KM. Iako je u 2009. godini ostvarena najveća proizvodnja električne energije od osnivanja ERS, procjena je da će proizvodnja završno s 31. decembra 2010. godine biti za osam odsto veća, čime se nastavlja trend uspješnog poslovanja.

– Što se tiče isporuke električne energije u RS, bruto distributivna potrošnja, prema posljednjih rezultatima, iznosila je 3.560 gigavat-časova, odnosno 60 odsto ukupno proizvedene električne energije, što znači da će oko 40 odsto energije biti prodato na slobodnom tržištu. Gubici električne energije, na bazi izvještaja za period od januara do novembra 2010. godine, iznose 492 gigavat-časova ili 15,57 odsto – navode iz ERS.

U Elektroprivredi RS ističu da je najzačajnija investicija u 2010. godini bila remont Termoelektrane Ugljevik, za šta je utrošeno 40 miliona KM.

– Urađena je rekonstrukcija kotla, kapitalni remont turbine i generatora, rekonstrukcije rashladnog tornja i postrojenja. Rezultat je povećanje raspoloživog kapaciteta TE za skoro deset odsto i znatno povećana bezbjednost rada. Očekuju se veliki efekti i na troškovima održavanja – navode iz Elektroprivrede.

Ekonomska kriza se, ističu, snažno odrazila na smanjenje cijena električne energije na slobodnom tržištu. Cijene koje su u četvrtom kvartalu 2008. godine iznosile preko 80 evra za megavat pale su na skoro 30 evra u 2009. godini.

– U 2010. godini došlo je do postepenog povećanja cijena, ali još uvijek su cijene znatno manje od onih 2008. godine. Računali smo na maksimalnu proizvodnju i racionalizaciju poslovanja, jer smo jedino na taj način mogli uticati da cijena koštanja električne energije bude manja od prodajne, da bismo zadržali trend pozitivnog poslovanja, u čemu smo i uspjeli – pojašnjavaju u ovom preduzeću.

Iako su 2010. godine velike količine vode stizale u kratkom vremenskom intervalu na postrojenja, hidroelektrane su, ističu u ERS, pokazale izuzetnu pogonsku spremnost da iskoriste znatan dio te vode, nastojeći da smanje štetne efekte velikih poplavnih talasa.

– Više od polovine električne energije u RS se proizvodi u termo-elektranama. Eksploatacija uglja u našim rudnicima bazirana je na površinskim kopovima, u kojim je rad u uslovima velikih kišnih padavina dosta otežan. To je ove godine naročito izraženo u PK "Gračanica" u Gacku, gdje se eksploatacija rude odvijala pod uslovima koji su na granici nemogućih. Međutim, i u takvim uslovima naše TE će, s malim odstupanjem, ispuniti veoma ambiciozne planove – navode u ERS.

Dodaju da će u narednom periodu nastaviti s rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih proizvodnih objekata, te sa izradom projektne dokumentacije za nove hidoenergetske objekte.

– Nastavićemo izgradnju nove niskonaponske i srednjenaponske mreže i sanaciju postojeće te izgradnju novih trafo-stanica i drugih energetskih objekata i rekonstrukciju postojećih. Intenziviraćemo aktivnosti na uspostavljanju kvalitetnijih odnosa s kupcima električne energije na distributivnom nivou, u cilju smanjenja gubitaka te boljeg praćenja potrošnje i naplate utrošene električne energije – zaključuju u Elektroprivredi.

Bez poskupljenja struje

ERS svojim poslovnim planovima za 2011. godinu nije predvidjela povećanje cijene električne energije. Ukoliko ne bi došlo do znatnog povećanja cijena ulaznih elemenata, cijene električne energije zadražaće se na postojećem nivou, kažu u ovom preduzeću.

Izvor Agencije