BRISEL – Evropska unija predložila je nova trgovinska ograničenja za dvadesetak firmi, zbog optužbi da podržavaju ruske ratne aktivnosti u Ukrajini.

Među tim firmama su i tri sa sjedištem u Kini, prenosi Blumberg. Ako ovaj prijedlog prođe, to bi bio prvi put da je EU uvela ograničenja kompanijama u kontinentalnoj Kini otkako je Rusija započela rat u Ukrajini.

Na listi su i kompanije u Hong Kongu, Srbiji, Indiji i Turskoj, navodi se u nacrtu prijedloga u koji je uvid imao Blumberg. Ograničenjima bi bilo zabranjeno evropskim kompanijama da trguju s navedenim firmama, što spada u nastavak pokušaja Evropske unije da umanji sposobnost Rusije da se domogne sankcionisane robe preko kompanija u trećim zemljama.

EU je ranije predlagala uvrštavanje nekoliko kineskih firmi na listu, ali je to odbačeno zbog otpora nekih zemalja članica i nakon što je Peking dao garancije za te kompanije.

Ovo pitanje je od velike važnosti za EU, koja Peking smatra jednim od svojih najvažnijih trgovinskih partnera, a posebno za Njemačku, za čije proizvođače automobila je Kina najveće tržište.