BRISEL, VAŠINGTON – Evropska unija uvešće iduće nedjelje takse na uvoz robe iz SAD u vrijednosti od četiri milijarde dolara zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boingu, kažu diplomate EU u Briselu, javlja Rojters.

Agencija navodi da su vlade većine članica EU podržale uvođenje taksi, što će biti obznanjeno u ponedeljaka na sastanku ministara trgovine Unije.

Spor između EU i SAD traje već 16 godina, a predsjednik Donald Tramp, i ako izgubi na izborima, ostaje na čelu države do 20. januara, i kako ističe Rojters, ima dosta mogućnost da poveća takse na uvoz robe iz EU, uvedene u sličnom sporu zbog subvencija Erbasu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio je prošlog mjeseca da će uvođenje taksi EU “prisiliti SAD da odgovore”, a predsjednik Tramp je zaprijetio da će “uzvratiti jače”.

Brisel smatra da će njegove takse, koje se odobrila i Svjetska trgovinska organizacija (STO), doprinijeti uspjehu pregovora o rješavanju spora započetog još 2004. godine.

Neki analitičari smatraju da bi pobjeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena mogla da ubrza prevazilaženju razlika između dvije strane.