FRANKFURT – Evro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nastavio jačati drugi dan zaredom, dosegnuvši najviše nivoe prema dolaru u posljednjih godinu dana, a glavni povod za njegov uspon bila je promijenjena retorika predsjednika Evropske centralne banke (ECB).

Euro je jutros u trgovanju na azijskim i evropskim tržištima ojačao daljnjih 0,7 posto prema dolaru, na 1,1381 dolara, nakon što mu je u utorak cijena poskočila čak 1,4 posto, najviše u jednom danu u proteklih više od godinu dana.

Signali iz najnovijeg istupa Marija Draghija na konferenciji centralnih bankara u Portugalu naveli su ulagače na zaključak da su bančini funkcioneri spremni početi smanjivati vanredne programe poticajnih mjera za ekonomiju koje su obilježile monetarnu politiku centralne banke eurozone u proteklih gotovo deset godina.

To je bio povod analitičarima Deutsche Banka da odustanu od zagovaranja snažnijeg dolara i umjesto toga proglase kraj uzleta dolara koji datira od 2014. godine.

– Naša je glavna poruka da će euro vjerovatno biti ključni instrument putem kojeg će se finansijski uvjeti u eurozoni zaoštravati, napisao je u bilješci klijentima analitičar Deutsche Banka George Saravelos.

Britanska funta je, pak, jutros skliznula na najniže nivoe prema euru u proteklih sedam mjeseci, zbog oštrog jačanja eura nakon što je Draghi najnovijim porukama dao naslutiti da su ECB-ovim poticajnim mjerama dani odbrojani.

Funta je tako oslabila prema euru 0,3 posto, skliznuvši na 88,80 penija za euro, što je njen najniža nivo od 9. novembra, izborne pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Prema dolaru je, pak, funta ojačala 0,1 posto, na 1,2819 dolara. Time je dosegnula najviše nivoee od britanskih parlamentarnih izbora 8. juna kada je premijerka Theresa May izgubila parlamentarnu većinu.

catdog.xyzcatdog