BRISEL – Evropska centralna banka /ECB/ iznijela je danas garancije liderima EU da su banke evrozone bezbjedne, izjavili su zvaničnici.

Lideri EU su tokom drugog dana razgovora u Briselu razgovarali o ekonomskim pitanjima, uključujući promjene fiskalnih i regulativa oko dugovanja, ali je visoko na dnevnom redu bila zabrinutost zbog bankarskog sistema EU usljed problema banke Kredit svis i Banke Silicijumske doline.

“Bankarski sektor evrozone je otporan jer ima snažan kapital i likvidnost. Razlog tome je i to što smo primijenili regulatorne reforme usaglašene na međunarodnom nivou nakon globalne finansijske krize”, izjavila je direktor ECB Kristin Lagard u obraćanju liderima EU.

Lagardova je, braneći inicijativu ECB da se podignu kamatne stope zbog visoke inflacije, naglasila da “nema trgovine između borbe protiv inflacije i održanja stabilnosti bankarskog sektora”.

Ona je od lidera EU zatražila da nastave sa svojim projektom bankarske unije, koji je započet 2012. godine a koji još nema Evropski plan za osiguranje depozita /EDIS/ kojim bi bile ojačane ili zamjenjena postojeća privremena rješenja na nacionalnom nivou.

Većina članica EU ima neki oblik osiguranja kojim se garantuju depoziti do 100.000 evra, ne postoji sličan plan na nivou bloka, niti način na koji bi vlasti mogle da djeluju preko granica ako bi došlo do krize koja je prevelika za jednu državu.

Najveći protivnik EDIS-a je Njemačka, koja je izrazila zabrinutost da bi, ukoliko bi garancije bile umnožene na nivou EU, Berlin na kraju morao da plaća depozite propalih banaka drugih država, poput Italije.

(Srna, Rojters)