FRANKFURT – Upravni savjet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja na 4,5 odsto, kamatnu stopu na depozite na četiri odsto i marginalnu kamatnu stopu na 4,75 odsto.

Inflacija u evrozoni je nastavila da pada, prije svega zbog niže inflacije cijena hrane i roba, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju dio porasta troškova rada u svoj profit, navodi se u saopštenju na vebsajtu ECB.

Kako navodi banka, uslovi finansiranja su i dalje restriktivni, a prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje smanjuju potražnju, što pomaže u obaranju inflacije u evrozoni.

Uprkos tome, domaći pritisci na cijene su i dalje snažni i inflacija u sektoru usluga je i dalje visoka, dodaje se u izvještaju.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni je, prema prvoj preliminarnoj procjeni, u martu pala sa februarskih 2,6 odsto na 2,4 odsto, objavio je početkom aprila Evrostat na svojoj veb stranici. Tržišta su očekivala da će inflacija ostati nepromijenjena na mjesečnom nivou i iznositi 2,6 odsto.