SOKOLAC – Iako je svjetska ekonomska kriza najžešće pogodila tekstilnu industriju, koja se uvijek ubrajala u nerentabilne djelatnosti, u sokolačkoj fabrici tepiha “Fates” tvrde da ima nade za opstanak ovog preduzeća.

Nisu prekidali rad, sem za vrijeme godišnjih odmora. Poslovanjem u prošloj godini, kažu, mogu biti zadovoljni, iako je prodaja tepiha bila otežana na njihovim tradicionalnim tržištima, u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori. Zalihe su im dodatno porasle, a cijena osnovnih sirovina, pamučnog i jutanog prediva, u prošloj godini povećana je za čak 100 odsto, zbog uvoza iz azijskih zemalja, preko posrednika.

– Prošle godine smo imali malo ambicioznije planove, koje nismo u potpunosti ispunili. Proizvodnja je podbacila za 25 odsto, a plan realizacije za 15 odsto u odnosu na 2009, što nisu zadovoljavajući parametri, ali nisu ni obeshrabrujući, s obzirom na vrijeme u kojem poslujemo. Nedostatak obrtnih sredstava nismo nadomještavali kreditima, nego iz vlastitih izvora, s tim da smo proizvodnju spustili na nivo da pokriva mjesečne troškove. Godinu smo završili sa simboličnom dobiti – rekao je direktor "Fatesa", Miodrag Dupljanin.

Sokolački tekstilci su zadovoljni subvencijama Vlade RS, na osnovu kojih im je mjesečno isplaćivano 3.750 KM za 71 zaposlenog radnika. Do sada je isplaćemo 11 tranši, pa se nadaju i posljednjoj za 2010.

Popularnoj ćilimari na ruku ide i odluka Vlade RS prema kojoj se osnovica za obračun doprinosa primjenjuje prosjek bruto plate u RS, a 25 odsto od tog prosjeka jeste osnovica za obračun doprinosa za tekstilce.

– Ako je taj prosjek oko 1.200 KM, osnovica za obračun doprinosa u ovoj djelatnosti je oko 300 maraka. Računica govori da će u takvom sistemu obračuna poreza i doprinosa, te obaveze po radniku u oblasti tekstila ostati na nivou prošle godine, što je dobro u odnosu na ostale djelatnosti – naglasio je Dupljanin.

Međutim, ovim izmjenama zakona ukinute su subvencije, pa tekstilci kažu da su na jednoj strani dobili, a na drugoj izubili.

U sokolačkoj fabrici tepiha su prije deset godina uvidjeli da je najbolja računica u mašinskoj proizvodnji vunenih tepiha. Proizvodnja ručno čvoranih i ručno taftovanih tepiha je ovdje dodatna djelatnost, kako bi zaposlili višak radne snage. Izrada ovih tepiha obavlja se isključivo po zahtjevu kupca. Od mašinske izrade sintetičkog tepiha se odustalo, kažu u "Fatesu", jer njegova cijena ne opravdava proizvodnju.

– Cijena vunenog tepiha u veleprodaji po kvadratnom metru je 36,8 KM bez PDV, dok je cijena sintetičkog do 13 KM. Ipak smo se opredijelili da proizvodimo kvalitetniji vuneni tepih, koji se teže prodaje, jer je skuplji, ali ima neku akumulaciju – tvrde u "Fatesu".

U "Fatesu" su prošle godine istkali više od 32.000 kvadratnih metara tepiha. Mogli se znatni više, ali nisu željeli dodatno povećavati zalihe nastale zbog smanjene kupovne moći stanovništva. Očekuje ih još teža poslovna godina, ali će nastojati održati kontinuitet proizvodnje i opstati na tržištu. Ne razmišljaju o otpuštanju radnika, sem redovnog penzionisanja.

Nadu u ovom preduzeću vide i u najavi dolaska delegacije iz Katara, s kojom će razgovarati o mogućnostima izvoza sokolačkih ćilima za njihovo tržište.

Plate mizerne, ali redovne

Rukovdstvo "Fatesa" priznaje da su plate zaposlenih u ovom preduzeću mizerne, ali redovne, uz izmirene obaveze prema fondovima. Iako većina radnika zadovolji normu, uvijek ima onih koji zarade ispod najmanje plate, što znači manje od 320 KM, ali i onih koji zarade duplo više od najmanje plate. Obaveze prema fondovima redovno izmiruju, što im je prioritet, posebno nakon lošeg iskustva iz ranijih godina zbog čega još uvijek plaćaju kamate, koje ih dodatno opterećuju.

Izvor Fokus