Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac i dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Vesna Petrović, potpisali su sporazum o saradnji.

Sporazum je potpisan u cilju stvaranja uslova za saradnju u primjerima zajedničkog interesa, uvažavajući želju za daljim razvojem međusobno korisne saradnje, poštujući odgovarajuće zakone i norme domaćeg prava koji regulišu ovu oblast, cijeneći značaj povezivanja privredno relevantnih subjekata sa ciljem bržeg razvoja ekonomije Republike Srpske i BiH, uz odlučnost da se razvojem kontakata i saradnje u oblastima obuhvaćenim ovim sporazumom doprinese društvenom i privrednom razvoju.

Kako je predviđeno sporazumom, saradnja između dvije strane će se odvijati u skladu sa opštim aktima potpisnica ovog sporazuma i na osnovu potpisanih ugovora za svaki pojedinačni projekat.

Imajući u vidu ciljeve saradnje, sporazumne strane ostvariće saradnju u sljedećim oblastima:
1. Saradnja u oblasti edukacije i kvalifikacije privrednih subjekata i preduzetnika Republike Srpske;
2. Razvoj saradnje između obrazovnih institucija i privrednika;
3. Izrada zajedničkih razvojnih projekata i logistika za iste;
4. Izrada praktičnih znanja i vještina studentima Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina prilikom realizacije nastavnog procesa;
5. Istraživanja tržišta;

Pored navedene saradnje, sporazumne strane će sarađivati i u sljedećim oblastima:
– razvoju ekonomije znanja
– razvoju finansijskog tržišta
– razvoju turizma
– razvoju poljoprivrede
– zdravstvu i socijalnoj zaštiti
– zaštiti životne sredine
– informacionim tehnologijama
– izdavanju stručnih publikacija i knjiga iz oblasti ekonomije.

Potpisivanje ovog sporazuma je još jedan u nizu koji je Udruženje ekonomista RS SWOT potpisalo sa obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj.