SARAJEVO – Udruženja poljoprivrednika, stočara i mesoprerađivača sa područja BiH od novih institucija vlasti tražiće donošenje pravilnika kojim bi bio zabranjen uvoz smrznutog mesa iz evropskih zemalja i država Južne Amerike, starog i po desetak godina.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH Sead Jeleč u više navrata je upozorio da je neprimjereno dozvoliti da se na tržište mesa u BiH plasiraju tone uvoznog mesa koje u hladnjačama stoji od 2002. godine.

Dok tone takvog mesa završavaju u salamama, kobasicama, paštetama i narescima, domaći stočari i ove godine nemaju gdje da plasiraju viškove svinjetine, junetine i govedine.

Podaci iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore da je za deset mjeseci ove godine u BiH uvezeno oko 28 800 tona mesa i mesnih proizvoda, čija vrijednost premašuje 90 miliona KM.

Najviše mesa uvezeno je iz Hrvatske u vrijednosti od 26,8 miliona KM, iz Srbije od dva miliona KM, dok je iz Makedonije uvezeno mesa za milion i po KM.

Iz Argentine je u BiH uvezeno 608 tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 2,4 miliona KM, a iz Brazila 466 tona mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Vrijednost i količina mesa koje vodi porijeklo iz Južne Amerike je dvostruko veća, jer su velike količine mesa ušle preko Kosova, Makedonije, Crne Gore, a onda su uvezene u BiH.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac tvrdi da je količina uvezenog mesa u BiH dvostruko veća nego što pokazuju podaci UIO.

Izvor Agencije