BANJALUKA – Finansijski problemi i očekivani socijalni nemiri u Federaciji BiH mogli bi da ugroze ekonomsku i finansijsku stabilnost cijele zemlje, ocijenili su ekonomski stručnjaci.

Upozoravaju da je FBiH pred finansijskim kolapsom, a da neispunjavanje uslova za ostvarivanje stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prijeti produbljivanjem ekonomske i finansijske krize u ovom entitetu.

Član Udruženja ekonomista Srpske SWOT Goran Račić ocijenio je da je kriza u FBiH očekivana i da uopšte nije iznenađujuće što je MMF odbio potpisivanje sporazuma sa BiH.

“Finansijska kriza u FBiH uzrokovana je visokom javnom potrošnjom i ogromnim socijalnim davanjima, zbog čega ovaj entitet nije ispunio uslove za ostvarivanje stend-baj aranžmana sa MMF-om”, istakao je Račić.

MMF neće početkom jula isplatiti BiH prvu tranšu iz stend-baj aranžmana, vrijednog 1,2 milijarde evra, od čega je za Srpsku planirano 400 miliona evra, jer FBiH nije ispunila uslove koje joj je postavila ova međunarodna institucija.

U skladu sa sporazumom sa MMF-om, Vlada FBiH je trebala da primanja za boračke kategorije smanji za 10 odsto, ali poslije nedavnih protesta ovih kategorija to nije učinjeno.

“Ako bi eventualno propao aranžman sa MMF-om, time bi RS, koja je ispunila sve uslove, bila nepravedno kažnjena. Federalne vlasti moraju smanjiti javnu potrošnju, jer za njih je jedini izlaz iz ove situacije aranžman sa MMF-om”, kazao je Račić.

U Ministarstvu finansija RS kažu da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da FBiH ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.

“U slučaju eventualnog izostanka sredstava od aranžmana sa MMF-om neće biti ugrožena finansijska stabilnost Srpske, jer RS raspolaže vlastitim potencijalima koji mogu da nadomjeste izostanak ovih sredstava”, kazao je sekretar Ministarstva finansija RS Slavoljub Stojanović.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da aranžman sa MMF-om apsolutno nema alternativu.

“Može se živjeti i bez stend-baj aranžmana sa MMF-om. Manjak je prihoda i svi će morati obaviti rebalanse budžeta u okviru raspoloživih prihoda, ali kada FBiH bude spremna i budu stvoreni uslovi, onda po mom mišljenju treba ponovo ući u pregovore sa MMF-om”, rekao je Bevanda.

On je istakao da sa MMF-om "nema šale" i da su se morali ispuniti svi uslovi za dobijanje stend-baj aranžmana.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić kazao je da je znao da FBiH nije ispunila zahtjeve iz pisma namjere za zaključenje stend-baj aranžmana sa MMF-om i da mu je žao zbog toga.

“FBiH nije ispunila obaveze iz pisma namjere, a riječ je o boračkoj populaciji koja je silom izdejstvovala da se skine iz ovog paketa prilagođavanja i to je veliki problem. To je neprihvatljivo i Vlada FBiH moraće da se pozabavi tim pitanjem”, naglasio je Vrankić.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i budžetskih korisnika FBiH Salih Kruščica upozorio je da će budžetski korisnici stupiti u štrajk u petak, 26. juna, zbog smanjenja primanja predviđenih interventnim zakonom.

“Najprije ćemo svakog dana održavati štrajk upozorenja po dva sata, pa ćemo vidjeti kako će Vlada i Parlament FBiH reagovati. Ako zakon dođe u Parlament, onda ćemo štrajkovati pred tom institucijom”, rekao je Kruščica.

Zbog najavljenog smanjenja plata, i budžetski korisnici Tuzlanskog kantona organizovaće 15-odnevni štrajk upozorenja u trajanju od po dva sata dnevno.

OHR

Ozbiljnost finansijske krize i moguće posljedice neuspjeha vlasti da se pokažu dosljedne njihovim zalaganjima prema MMF-u ugrozili bi ne samo finansijsku stabilnost u BiH, nego i njen međunarodni kredibilitet, saopšteno je iz OHR-a.

U OHR-u su istakli da su vlasti BiH imale šansu da sa MMF-om pregovaraju o zahtjevima za stend-baj aranžman, a ti zahtjevi u svom sadašnjem obliku predstavljaju proizvod tih pregovora.

Izvor Glas Srpske