HELSINKI – U okviru projekta finske avio kompanije Finer, na aerodromu u Helsinkiju putnici dobrovoljno pristaju da im se izmjeri težina pre uslaska u avion kako bi se avio-kompaniji omogućilo da preciznije odredi procjenu težine letjelice prije polijetanja.

Putnici se mjere tokom noćne smjene i za one koji bi htjeli da unesu u avion pretežak ručni bagaž, ova novina uglavnom nije dobrodošla jer se osoba mjeri zajedno sa svojim ručnim prtljagom, prenosi CNN.

“Cijeli postupak se odvija anonimno, a težinu putnika vidi samo zemaljsko osoblje na čekiranju karata. Sprovođenje ovog postupka je počelo u ponedjeljak, a do četvrtka ujutru već je izmereno oko 800 volontera”, izjavio je za CNN potpredsjednik za komunikacije kompanije Finnair Paivit Talkvist i dodao da je avio-kompanija “pozitivno iznenađena brojem putnika koji pristaju dobrovoljno da se izmjere”.

Finer će prikupljati podatke o težini putnika i tokom zimske i tokom ljetnje sezone, jer putnici obično nose težu odeću i deblje kapute tokom hladnih finskih zima.

Zimska mjerenja biće završena u februaru, a ljetnja će se odvijati u tokom aprila i maja. Prije svakog polijetanja avio-kompanije uvijek računaju ukupnu težinu aviona u koju spadaju težina putnika u letjelici, težina tereta i prtljaga, kao i keteringa i rezervoara za vodu.

Težina i oprema aviona mogu uticati na to gdje putnici mogu da sjede, a u nekim slučajevima čak i na to koliko putnika je dozvoljeno u avionu i koliko prtljaga može da se primi u prtljažnike letjelice. Svaki putnički avion ima određenu maksimalnu težinu koja je propisana za bezbjedno poletanje. Avio-kompanije za svoje obavezne kalkulacije uglavnom koriste prosječnu težinu putnika koju je na osnovu kalkulacija definisala Evropska agencija za bezbjednost u vazduhoplovstvu, ali dozvoiljeno im je da koriste i sopstvene parametre pod uslovom da su ih vlasti zvanično odobrile. Kompanija Finer od 2018. godine koristi sopstvena mjerenja koja moraju da se ažuriraju svakih pet godina što je po svemu sudeći i dovelo do uvođenja inovativnog postupka dobrovoljnog mjerenja putnika.