BANJALUKA – Javni fond za dječiju zaštitu RS duguje poslodavcima oko 25 miliona maraka na ime naknada za plate porodiljama, zbog čega su se pojedini poslodavci odlučili na tužbe jer im naknade nisu refundirane i po tri godine.

U nadležnim institucijama, pak, nemaju odgovor kada će dugovanja biti vraćena i kažu da je problem nastao kad su porodiljama povećana prava, a da novac nije obezbijeđen.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je to veliki problem i da se poslodavci već duže vremena zalažu za zakonske izmjene kako bi prava porodilja potpuno preuzeo Fond.

"Ovako kako je sada zakon riješio samo se vrtimo u krug. Mi plaćamo porodiljama, a nama Fond treba da refundira, pa kasne i tako u krug. Mi tražimo da u momentu kada radnica ode na porodiljsko bolovanje, Fond plaća sve, i platu i doprinose i bolovanje", kazao je Milić.

On je naveo da su poslodavci trenutno na velikim mukama zbog dugovanja Fonda jer je u pitanju ogroman novac.

"Problem nam je i što kada radnica ode na porodiljsko odsustvo, mi moramo da zaposlimo zamjenskog radnika i onda imamo situaciju da plaćamo dva lična dohotka za jedno radno mjesto. Ako se tome dodaju ova dugovanja, vrlo teško se sve to postiže", istakao je Milić.

Momir Popić, direktor Fonda za dječiju zaštitu RS, je kazao da deficit Fonda trenutno iznosi već 25 miliona maraka i da traže izlaz iz te situacije.

"Problemi su se pojavili 2008. godine kada je izmijenjen i dopunjen Zakon o dječjoj zaštiti, čime su povećana prava kod isplate naknada za porodilje, a da nije obezbijeđen novac", kazao je Popić i dodao da pojedinim poslodavcima duguju i do tri godine.

Ljubo Lepir, pomoćnik ministra za resor socijalne zaštite u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, je kazao da je problem sa kojim se susreće Fond   moguće samo sistemski riješiti i da su upravo zbog toga u toku razgovori u vezi s izmjenama Zakona o dječjoj zaštiti i Zakona o radu.

"Najveće izmjene će biti vezane za dužinu porodiljskog odsustva i obračun prosječne tri neto plate, odnosno obaveze poslodavaca jer smo uočili da oni zloupotrebljavaju to pa, na primjer, posljednje tri plate povećaju i do 2.000 maraka, samo da bi kasnije od Fonda naplatili veći prosjek", istakao je Lepir.

On je kazao da bi pravo porodilje na platu trebalo izbaciti iz resora socijalne zaštite, jer nema nikave veze za natalitetom već pravom radnika.

Lepir kaže da će raditi i izmjene zakona i kada je u pitanju prijava prebivališta jer su u posljednje vrijeme evidentirani slučajevi da se ljudi iz FBiH prijavljuju kako bi ostvarili ovo pravo iz RS, jer su kod nas naknade dosta veće.

Izvor Nezavisne novine