BANJALUKA – Privremena stečajna upravnica banjalučke “Fruktone” Ljiljana Grujić predložila je danas pokretanje stečaja u toj fabrici sokova, o čemu će se Okružni privredni sud u Banjaluci izjasniti u roku od tri dana, kazali su u Sindikalnoj organizaciji “Fruktone”.

Ljubomir Krečar, predsjednik Sindikata "Fruktone", nakon izvještajnog ročišta o uslovima za otvaranje stečaja u tom preduzeću, izjavio je da je prisustvovao "činu gdje se za 10 minuta legalizuje kriminal".

"Ako se sudija bude rukovodio izlaganjem privremene stečajne upravnice, gotovo sigurno će donijeti odluku o stečaju, iako je njena analiza površna. Izvještaj se bazirao na tome da ‘Fruktona’ nije u mogućnosti da funkcioniše, a nigdje se ne pominju pravi uzroci stanja i kriminalna prodaja nekretnina preduzeća", kazao je Krečar.

Upitan za dalje poteze Sindikata "Fruktone", koji se mjesecima bori protiv stečaja preduzeća, zbog čega su nedavno održali i mirne proteste na banjalučkim ulicama, Krečar je kazao da će se o tome odrediti nakon odluke Suda i konsultacija s pravnim zastupnikom.

Ljiljana Grujić, privremena stečajna upravnica "Fruktone", juče nije željela dati izjavu zbog, kako je rekla, loše saradnje s pojedinim listovima.

"Fruktona" je obustavila proizvodnju početkom maja nakon što je ostala bez licence za punjenje poznatog osvježavajućeg pića pepsi, posla koji je na bh. tržištu potpuno preuzela "Sarajevska pivara".

Radnici i mali akcionari "Fruktone" za to krive Nedeljka Popovića, većinskog vlasnika fabrike, ukazujući da je Uprava preduzeća još 2008. prodala imovinu i nepokretnosti preduzeća povezanom licu, banjalučkoj firmi "Interinvest-Kreis". Mali akcionari su sa sumnjivim finansijskim transakcijama u "Fruktoni" upoznali i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te tužilaštva RS i BiH.

Izvor Agencije