MOSKVA  – Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je danas da je izlašao iz vlasništva kompanije “Gasprom” Njemačka, prenose ruski i zapadni mediji.

U saopštenju ruskog gasnog holdinga se navodi da je okončao učešće u kompaniji Gasprom Njemačka i svim njenim jedinicama, uključujući Gasprom Marketing & Trejding, ne iznoseći podrobnije detalje i objašnjenja, izvještava Rojters.

Njemački poslovni dnevnik Handelsblat objavio je u četvrtak da njemačko Ministarstvo ekonomije razmatra eksproprijaciju jedinica Gasproma i Rosnjefta u toj zemlji zbog zabrinutosti za sigurnost snabdijevanja energijom, a Kremlj je na to danas odgovorio da bi svaki takav potez predstavljao kršenje međunarodnog prava.

Rojters napominje da “Gaspromovo” saopštenje stiže u trenutku napetih odnosa između dve zemlje zbog insistiranja Moskve na prelazak plaćanja ruskog gasa u rubljama sa evra i dodaje da nije jasno kako će ovaj potez uticati na snabdijevanje Njemačke gasom iz Rusije, iz koje uvozi oko 40 odsto svojih potreba.

Kompanija “Gasprom” Njemačka ima sjedište u Berlinu i njen osnivač i jedini akcionar je Gasprom Eksport, podružnica iz čijeg je vlasništva ruski gasni div izašao 31. marta, prenio je Tas s.

Njemački “Gasprom” takođe ima ogranke u Švajcarskoj i Češkoj. (Tanjug)