BRISEL – Ako bi se globalna ekonomija podijelila na zapadni blok (EU i SAD) i istočni blok (Kina i Rusija), to bi trajno umanjilo nivo prosperiteta Evrope za 1,6 odsto i izazvalo gubitke koji se mjere u milijardama evra, zaključak je danas u Briselu predstavljene studije koju je sprovela istraživačka mreža Ekonpol.

Formiranje geopolitičkih blokova bi posebno teško pogodilo farmaceutsku, mašinsku i automobilsku industriju EU, navodi se u studiji.

Evropska poljoprivreda i rudarstvo bi usljed podjela na blokove mogli da zabilježe manji rast, ali ove grane privrede čine samo mali dio ukupne ekonomske proizvodnje EU, navodi se u saopštenju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

“Geopolitički motivisano ograničavanje trgovinskih tokova značajno bi naštetilo konkurentnosti evropske privrede”, izjavila je direktorka IFO Centra za međunarodnu ekonomiju Lisandra Flah.

Prema njenim riječima, ograničen pristup međunarodnim intermedijarnim proizvodima bi doveo do velikih gubitaka produktivnosti evropskih kompanija.

“Jednostrano povlačenje EU iz međunarodnih lanaca snabdijevanja bilo bi praćeno još većim gubicima prosperiteta, kao i padom industrijske dodate vrijednosti u Evropi za više od 10 odsto“, kazao je stručnjak za spoljnu trgovinu IFO Andreas Baur.

Geopolitičke podjele bi najviše pogodile male ekonomije koje su orijentisane na trgovinu sa zemljama van EU, kao što su Malta, Luksemburg ili Belgija, a teško bi stradale i privrede baltičkih država.

Veće evropske zemlje, kao što su Italija, Nemačka i Španija, bile bi značajno pogođene podjelom na blokove, ali ne toliko kao manje privrede, zaključuje se u studiji.